A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Hetedik alkalommal várja a látogatókat a Grotta

A Kuny Domokos Múzeum hetedik alkalommal rendezte meg idén a Barlang/Grotta c. képzőművészeti kiállítását Tatán, a vár Törökkori bejárójában. A kortárs művészeti tárlat megnyitójára augusztus 10-én került sor.

 

A „DE PROFUNDIS” alcímet viselő kiállítás a 129. zsoltárt idézi, mélyebb értékű gondolatiságot vetve fel, olyan mélységeket, melyek a lélekben gyökereznek. A 129. zsoltár a bűnbánat és a kegyelem zsoltára, a tárlat alapgondolata ennek kezdősoraira épül: „A mélységből kiáltok, Uram, hozzád, Uram hallgasd meg a szavam!”

Kövesdi Mónika művészettörténész a helyszínen elmondta: - ez már a hetedik Grotta, a hetes pedig egy mágikus, jelentős szám, ami azt is jelenti, hogy a kiállítás-sorozat mára megerősödött, megért. Minden Grotta más és más volt eddig, s komoly szervezőmunka előzte meg, hiszen országosan meghirdetett kollektív tárlatokról van szó. A törekvés minden alkalommal az volt, hogy a helyszínen egy önálló művészeti táj, arculat szülessen meg az alkotók munkái által. A Grotta igazi jelentősége abban áll - fogalmazott Kövesdi Mónika - hogy évente két kiemelkedő művész később önállóan is bemutathatja kollekcióját a közönségnek.

A „DE PROFUNDIS” (mélységből) kifejezés nem mint vallásos minőség jelenik meg az alkotásokban, hanem elsősorban a lélek tájait jelenti, amelyeken barangolva az emberi létezés során nagyon mélyen is tudunk lenni, s onnan kinézve építhetünk magunknak utat a továbblépéshez, felemelkedéshez. „A lélek örök küzdelméről van itt szó, a gyarlóságunk feletti kétségbeesésről, a legmélyebb pontból felfelé emelt tekintetről, felfelé vágyakozásról, a sárból való felemelkedésről, a menedékről, amely után áhítozunk” – olvasható a Grotta katalógusában.

Az időszakos képzőművészeti kiállításon 22 alkotó munkáit láthatja a közönség, az idei tárlat augusztus 25-ig várja az érdeklődőket.