A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tízen részesültek városi kitüntetésben augusztus 20-án Tatán

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében  államalapító Szent István királyunk tiszteletére a Kossuth téren tartottak ünnepi rendezvényt, augusztus 20-án.

 

A program 17 órakor a Szent Kereszt Plébániatemplomban kezdődött, ahol  szentmisét mutatott be Havassy Bálint plébános, ezt követően pedig ünnepi műsorral folytatódott a Kossuth téren, ahol  Havassy Bálint plébános, Szabó Előd református lelkész és Frankó Mátyás evangélikus lelkész mondott áldást a Magyarok kenyerére.

„Augusztus 20.  Szent István király napja, azé a királyé, aki államot alkotott, és ezáltal biztosította nemzete megmaradását, s aki nélkül most nem lehetnénk itt, és nem létezne hazánk, a keresztény Magyarország sem” - kezdte ünnepi beszédét a helyszínen Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, aki elmondta: - Szent István államférfiúi tevékenysége ma is  iránytűként kell, hogy szolgáljon. Ha erős államot akarunk építeni, meg kell védeni kereszténységünket, meg kell erősíteni a családokat, és minden áron meg kell tartani nemzetünk szuverenitását. Ezeket az alapvetéseket pedig csak akkor lehet érvényre juttatni, ha tudjuk, kik vagyunk, miért teremtettünk, mi a dolgunk és hogyan kell viszonyulnunk a többi emberhez. A Szent Istvánról ránk hagyott örökség manapság a jövőbe, a gondviselésbe, és a népünk megmaradásába vetett bizalomra kötelez minket - fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke hozzátéve, hogy államunk csupán akkor lehet szilárd, ha hű marad a nagy király örökségéhez, aki belátta, hogy csak reális erőfeszítések vihetik előre az ország ügyét. Ehhez pedig összefogásra van szükség, amire ma is láthatunk szép példákat országos és megyei szinten. A beszédet követően került sor a rendezvényen a Megyezászló ünnepélyes átadására, a Megyei Identitás „Megyénk körül megyünk körül” elnevezésű pályázatának keretében. A zászló megyénk összetartozását, közösségi erejét jelképezi.

Michl József Tata polgármestere augusztus 20 - án a Kossuth téren ünnepi beszédében elmondta:- Szent István király ünnepén az országot építő szent királyra és hadvezérre, a hűséges férjre és a nagyszerű édesapára is gondolunk. Ebben a hármasságban tudott Istenfélő emberként, évezredre kihatóan biztos alapokat teremteni művének. Az ország építése, a házasság és a család, vagy a közösségteremtés adja minden ember számára - éljen bárhol is - azt a hivatást, amellyel értelmet nyerhet létünk a világban. Az ország és város építésében mindenkinek megvan a maga feladata: az alkotó, teremtő munkánk révén, a családunkkal és közösségeinkkel veszünk ebben részt.  A városvezető kiemelte: - Szeretném nagyon megköszönni minden tatainak azt az erőfeszítést, aminek köszönhetően városunk is egyre szebb és egyre otthonosabb, biztonságosabb lehet. Sok feladat vár még ránk, sok tennivalónk van még, de ez mindig így lesz, ahogyan így volt sok száz éven át ebben a városban. Mindig találtak a tataiak egy - egy újabb feladatot maguknak, és akaratukkal, szorgalmukkal, munkájukkal meg is valósították. Michl József külön köszönetet mondott Popovics Györgynek a Megyezászlóért. Városunk sokat köszönhet Komárom-Esztergom megyének, hiszen, harmadik legnagyobb településként, nemcsak adunk munkánkkal a megye gazdagodásához, hanem az utóbbi években sokat profitálhatott is Tata a megyéből. Számos Európai Uniós pályázati támogatással élve gazdagíthattuk városunkat, s a Tatai Kistérségi Többcélú Társulási Tanács elnökeként külön szeretném azt is megköszönni, hogy a járásunk, kistérségünk valamennyi települése ugyancsak fejlődhetett a megye segítségével - fogalmazott a polgármester.

A hagyományoknak megfelelően idén is augusztus 20-án adták át a városi kitüntetéseket. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2019-ben nyolc kitüntetés adományozásáról döntött:

Tata Város Zsigmond Király Díja kitüntetésben részesült Magó Ottó, a Tatai Kistérségi Időskorúak Otthonának volt vezetője, több évtizedes, magas színvonalú munkavégzésének elismeréseként, melyet a város időskorúinak, elesettjeinek gondozásáért, a rászorultak megsegítéséért tett.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete idén bővítette a kitüntetések sorát, létrehozva Tata Város Mátyás Király Díját. A kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint a Képviselő-testület az elismerést azon magánszemélynek adományozhatja, aki a város közössége érdekében az itt élő embereket szolgálatával és szeretetével gazdagította. 2019-ben Tata Város Mátyás Király Díja kitüntetésben részesült Frankó Mátyás, a Tatai Evangélikus Egyházközség lelkipásztora, több évtizedes kiemelkedő gyülekezetépítő, szellemi, lelki közösségformáló tevékenységének elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Langmár István  építész-tervező  és Langmár Istvánné pedagógus, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkénteseiként végzett alázatos, lelkiismeretes, odaadó, karitatív tevékenységük elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Gútay János  alkotóművész és pedagógus, valamint  Gútay Jánosné pedagógus, kiemelkedő pedagógiai és közösségépítő munkásságukért, a tehetséggondozás terén kifejtett sokrétű tevékenységük elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Lentulai Mária, a Felnőtt Utazók Klubjának vezetője, a város civil szervezeteinek, különösen a sport, helytörténeti és kulturális közösségeinek tevékenységét több évtizede segítő, szervező munkájának elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Pápai József (Joci) zenész, országos és nemzetközi szinten sikert arató előadóművészi tevékenységének elismeréseképpen, mellyel hozzájárul szülővárosa, Tata hírnevének öregbítéséhez. (Pápai Joci fellépése miatt nem tudott részt venni az eseményen, kitüntetését egy későbbi időpontban veszi majd át a Városházán.)

Tata Városáért kitüntetés bronz fokozatában részesült Szabó Kornél karate edző, a Renmei Kyokushin Karate Sportegyesület vezetője, a kyokushin karate harcművészet szellemiségének hazai megismertetésében, népszerűsítésében, oktatásában végzett önzetlen tevékenysége elismeréseképpen.

Tata Város Díszpolgára kitüntetésben részesült Soltész István hegedű tanár, aki több mint öt évtizeden keresztül tanította hegedűre, kamarazenére, a zenekari játék és a zene szeretetére a tatai gyerekek és fiatalok százait. Ezen kiemelkedő, elismerésre méltó zenepedagógiai tevékenységével hozzájárult Tata hírnevének öregbítéséhez.

A díjazottaknak szívből gratulálunk, sok örömet, sikert és jó egészséget kívánunk további munkájukhoz!

Az ünnepségen közreműködött Petrozsényi Eszter színművész, a MH 25. Klapka György Lövészdandár zenekara  Balázs Attila és Román Géza  vezényletével, valamint a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület növendékei.