A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Gútay János és Gútay Jánosné

Tata Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2019-ben Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesítette Gútay János alkotóművészt és pedagógust, valamint Gútay Jánosné pedagógust, akik az elismerést augusztus 20-án a Kossuth téren megrendezett városi ünnepségen vehették át.

 

Gútay János és Gútay Jánosné kiemelkedő pedagógiai és közösségépítő munkásságukért, a tehetséggondozás terén kifejtett sokrétű tevékenységük elismeréseképpen részesültek a kitüntetésben.

Gútay Jánost származása miatt nem vették fel az iparművészeti főiskolára, ezért munka mellett szerzett tanári diplomát. Több helyen is tanított, Tatán a Kertvárosi Iskolának volt megbecsült pedagógusa, Tatabányán a katolikus általános iskolában Szent Gellért-díjjal és oktatási tanácsosi címmel ismerték el munkásságát. Sokan bőrképeiről és zsugorított bőrszobrairól ismerik, a kerámiakészítés pedig szinte az egész eddigi életét végigkísérte. Munkái számtalan kiállításon szerepeltek Magyarországon és a határainkon túl egyaránt. Évtizedek óta vezetője a tatai kerámiaszakkörnek. A gyerekekkel való foglalkozást mindig is többre becsülte saját művészi eredményeinél. Tanítványai nagyszerű helyezéseket érnek el különböző versenyeken, pályázatokon. A szakmai tudás átadásán túl különös figyelmet fordít arra, hogy a hagyományos értékek tiszteletére és hazaszeretetre nevelje a rábízott diákokat.

Gútay Jánosné felvidéki születésű pedagógus. Évtizedekig a Fazekas utcai általános iskola magyartanára volt. Érdeklődő diákok nemzedékeivel szerettette meg az irodalmat és a színház világát az általa vezetett színjátszó szakkörben. Nyugdíjba vonulását követően az idősebb generációk irodalomkedvelő tagjait mozgatta meg és gyűjtötte maga köré a Tatai Versbarátok Körének megalapításával. Csakúgy, mint férje, elkötelezett támogatója a határon túli magyarságnak. Mindketten több mint egy évtizede foglalkozásvezetői az önkormányzat által szervezett nyári tehetséggondozó művészeti tábornak.

Elismerésükhöz szívből gratulálunk, sok örömet, sikert és jó egészséget kívánunk!