Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Felavatták a Református Gimnázium új tornatermét

Új tornateremben sportolhatnak ettől a tanévtől a Tatai Református Gimnázium diákjai. Az intézmény udvarán felépült csarnokot - melyben a tornaterem mellett többek között öltöző, szertár és két másik szint is található - szeptember 4-én adták át.

 

A Tatai Református Gimnázium 2005 szeptembere óta működik, fennállása óta több fejlesztést is megélt. Először tantermekkel bővült majd egy új épületszárnyat építettek hozzá, 2014- ben és 2018-ban pedig szomszédos épületek megvásárlásával és felújításával gazdagodott tovább az intézmény. A testnevelés órákat eddig elsősorban az udvari sportpályán, rossz időben pedig  egy régi kovácsműhelyből átalakított kis tornaszobában tartották, így a diákok és a tanárok számára egyaránt örömhír volt, amikor 2017 tavaszán értesültek arról, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület kormányzati forrásból támogatja számukra egy tornaterem megépítését.

Az új épület átadása előtt hálaadó istentiszteletet rendeztek a Református Templomban, ahol igét hirdetett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Ezt követően a helyszínen Illés Dániel, a gimnázium igazgatója számolt be a tornaterem építéséről. Illés Dániel elmondta: - korábban már folyamatosan figyelték a köznevelési intézmények fejlesztésére kiírt pályázatokat, ennek köszönhetően tudtak napelemeket szerelni az iskola tetejére, de új tornaterem létesítésére nem adódott lehetőségük. Ettől függetlenül a gimnázium évről évre növelte pénzügyi tartalékait, készülve arra, hogy ha módjukban áll a fejlesztés, hozzá tudjanak járulni a költségekhez.

Az építkezést több mint egy éves előkészítő munka előzte meg, a kivitelezés kilenc hónapig tartott, melynek eredménye egy 580 négyzetméteres, 7 méter  magas tornaterem lett a hozzá tartozó öltözővel, szertárral, kazánházzal és  testnevelő tanári szobával.

A tornacsarnok avató ünnepségén Michl József polgármester elmondta: - A városvezetés hosszú évekkel ezelőtt azt a célt tűzte ki, hogy minden tatai gyermek a kötelező tanórákon túl sportoljon, vagy valamilyen művészetet tanuljon. Az önkormányzat azóta is kiemelten támogatja, hogy minél több sportolásra, mozgásra alkalmas tér és létesítmény épüljön Tatán. Szívből gratulálok a hithez, a hűséghez és ahhoz a szeretethez, amit a református közösség városunkban hosszú évek óta gyönyörűen képvisel. Mindahhoz, ami ennek a kis közösségnek az erőfeszítései nyomán az elmúlt esztendőkben megvalósult, nagy szükség volt arra a hitre, amelyre Isten válaszai folyamatosan érkeznek. Az új tornacsarnok adjon sok örömet az itt tanító pedagógusoknak, és a gimnázium falai között tanuló fiataloknak, valamint hitet mindenkinek, hogy így közösen tudjuk folytatni városunk építését – fogalmazott Michl József.

A mintegy 400 millió forintos beruházás költségének felét, 200 millió forintot a Dunántúli Református Egyházkerület biztosította kormányzati forrásból, a  költségek másik felét a gimnázium saját megtakarításából fedezte. Emellett társadalmi összefogás is segítette az építkezést, hiszen külső támogatások, például Mága Zoltán jótékonysági koncertje valamint egyéb személyes adományok is gyarapították a pénzügyi forrást.

Bencsik János országgyűlési képviselő az új tornacsarnokban köszöntőjében hangsúlyozta:- Nagy köszönet jár a Dunántúli Református Egyházkerületnek, hogy ami a mi gondolkodásunk és hitünk szerint a jól működő és egyre erősödő gimnáziumnak valamint a város református közösségének járt, az jutott is. Ez pedig bölcsességre, tapasztalatra, a bizonyosságon alapuló hitre és a pásztor alá rendelt közösségben való bizakodásra vall – mondta Bencsik János.

A Markos Anikó által tervezett új épület öltözőszárnya fölött még két szint szerkezete is elkészült 300-300 négyzetméteren: egy konditerem és egy diák étterem helye. Ezek jelenleg szerkezetkészek, a lehetőségek szerint később folytatják majd az építésüket.