A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A képviselő-testület ülésén vette át városi kitüntetését Pápai Joci

A 2014-2019-es önkormányzati ciklus utolsó ülését tartotta a Városházán Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete szeptember 11-én. A képviselők 17 napirendi pontban tárgyaltak.

 

A napirendi pontok előtt vehette át városi kitüntetését Pápai Joci, aki az augusztus 20-i ünnepségen fellépései miatt nem tudott részt venni. A képviselő-testület korábbi döntése alapján Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Pápai József (Joci) zenész, országos és nemzetközi szinten sikert arató előadóművészi tevékenységének elismeréseképpen, mellyel hozzájárul szülővárosa, Tata hírnevének öregbítéséhez. A díjhoz szeretettel gratulálunk Pápai Jocinak, további munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Az ülésen, ugyancsak a napirendek előtt Michl József polgármester mondott köszönetet a 2014-2019 közötti önkormányzati ciklusban végzett munkáért a képviselőknek, a Városháza valamint az önkormányzati cégek munkatársainak. A képviselő-testület alakuló ülését 2014 október 22-én tartották, az azóta eltelt időszakban 75 alkalommal üléseztek és 1242 előterjesztésről tárgyaltak. Az elmúlt öt év alatt a képviselők 2300 határozatot hoztak és 141 rendeletet alkottak. A testület munkáját előkészítő és segítő bizottságok, a Humán és Ügyrendi valamint a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság 166 alkalommal ülésezett és 2492 témában hozott döntést.

A szeptember 11-i ülés rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztésekkel kezdődött, köztük a Tata Építési Szabályzatáról szóló önkormányzati  rendelet módosításával kapcsolatban: a Cseke-ligetben a helyi teniszklub szeretne egy klubházat építeni, ezért a vasút és a teniszpályák között kijelölték az építési területet, ezzel lehetősége nyílt a klubnak a fejlesztésre.

Vagyongazdálkodási témában a képviselők foglalkoztak az önkormányzat tulajdonában álló, Balatonszepezden található gyermeküdülővel is, amely régóta a város ingatlana. Az önkormányzat már több éve bérbe adja az üdülőt egy két pedagógusból álló Bt. részére, amely nyaranta gyermektábort üzemeltet benne.  A mostani döntés a jövő évre is biztosítja a pedagógusoknak a táborhelyszínt, tatai iskolások részére.

Humánszolgáltatások területén négy napirendi pontról szavazott a testület, többek között  a  Juniorka Alapítványi Óvoda és a Juniorka Alapítványi Bölcsőde 2019. évi működési támogatásáról. A témával kapcsolatban Michl József az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: - az alapítványi működtetésű intézményeket azzal segíti évről évre az önkormányzat, hogy az állami normatívát kiegészíti, ezzel támogatva a bölcsődében és az óvodában folyó munkát. Ebben az esztendőben az alapítvány azt kérte, hogy a megnövekedett kiadásaikra tekintettel nagyobb összegű legyen az önkormányzati támogatás, melyet a képviselők megszavaztak a Juniorka részére.

Ezt követően egyes tatai háziorvosi és fogorvosi körzetek további működtetésével kapcsolatos döntések meghozatalára került sor. Egy felnőtt háziorvosi körzet esetében a rendelési időt pontosították, valamint bemutatkozott a tatai 3. számú fogorvosi körzet új orvosa, Dr. Keresztes Beatrix Ildikó fogorvos. A képviselő-testület döntött arról is, hogy idén ismét csatlakozunk a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati  Ösztöndíjrendszerhez, mely a felsőoktatásban tanuló hátrányos szociális helyzetű hallgatókat támogatja. A témáról Michl József úgy nyilatkozott: - az egy főre eső jövedelem határát 100 ezer forintra emelték fel a pályázók esetében, mivel azt szeretnék, hogy a lehető legtöbben részesüljenek a támogatásban. Az ösztöndíjakhoz a város 2,5 millió forinttal járul hozzá, ehhez a magyar állam ugyanekkora összeget tesz, így 5 millió forintot tudnak kiosztani a felsőoktatásban tanuló tatai fiataloknak.

A napirendek között a Tatai Kincseskert Óvoda létszámbővítési kérelmére is sor került, a képviselők három új álláshelyről szavaztak az intézményben. Két asszisztensi állás mellett egy függetlenített intézményvezető-helyettesi státuszt hoztak létre. Az óvodának az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a szakmai munka igénye, hiszen ez az óvoda gondoskodik a legnagyobb létszámban azokról a gyermekekről, akik számos nehézséggel küzdenek és egyéni nevelést igényelnek - ez indokolja az intézmény további szakmai megerősítését.

Az ülésen az elmúlt hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is tájékoztató hangzott el az európai uniós pályázatokról, majd egy tervbemutatót láthattak a képviselők újhegyi bölcsődei férőhelyek kialakításával kapcsolatban. Michl József polgármester elmondta: - Tata részt kíván venni a magyarországi bölcsődefejlesztési programban, a város új intézmény építésére szeretne pályázni Újhegyben, a régi lőtér helyén, ahová egy 3 csoportos bölcsődét terveznek, ezzel is segítve a városrészben lakó családok mindennapjait. Az elképzelések szerint a bölcsőde épületében egy akkora előteret alakítanának ki, amely alkalmas lesz az ott élők számára különböző találkozók, közösségi programok lebonyolítására is.

Az ülés végén beszámoló hangzott el a bizottságok 2019. évi tevékenységéről, majd képviselői kérdésekkel zárult a délelőtt. Tata Város Önkormányzat új Képviselő-testülete következő, alakuló ülését várhatóan az október 13-i önkormányzati választásokat követően, október második felében tartja majd.