A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Hazatért a Piarista Rendház harangja

A Piarista Rendház kápolnájában szeptember 14-én rendezték a XVI. Tata és Térsége Civil Napok nyitó eseményét. A helyszínen a piarista rend alapítójára emlékező misét, jubileumi ünnepséget és orgonakoncertet rendeztek a Magyar Piarista Diákszövetség Tatai Tagozata megalapításának 20. évfordulója alkalmából.

 

A Magyar Piarista Diákszövetség (MPDSZ) Tatai Tagozata 1999. május 15-én alakult meg a piarista rendház dísztermében. Az ülésre mintegy 70 öregdiák kapott meghívót, a tagozat több mint 30 taggal jött létre, s megalapításának célja a piarista rend emlékének méltó őrzése valamint a piaristák visszatérésének elősegítését szolgáló tevékenység biztosítása volt. A tagozat, indulásától kezdődően szorosan összeforrt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) 1994-ben alakult tatai csoportjával, s bekapcsolódott a pár hónappal korábban alakult TaKTuS (Tatai Kulturális és Tudományos Szervezés) munkájába, mely a különféle felekezetek, a keresztény szellemiségű kulturális és jótékonysági szervezetek programjainak összehangolását célozta.

Az MPDSZ  helyi csoportja nagy sikernek könyveli el, hogy munkája  eredményeként nem merült feledésbe a kegyesrendiek áldásos tevékenysége. A tatai tagozat a Magyarországi Rendtartománnyal Ruppert József tanár úr segítségével tartja a kapcsolatot, aki a múlt század második felében született „Piarista Hírek” számítógépes felvitele közben érdekes információra bukkant. A  gimnázium tanári karát 1950-ben  rajtaütésszerűen elhurcolták, mindenki csak egy kisméretű, személyes csomagot vihetett magával a több évszázados épület értékeinek hátrahagyásakor. Néhány tárgyat azonban sikerült kimenteni, elszállítani. Így került a budapesti rendházba az a kis harang, melyet 1935-ben a helyi diákszövetség a világháborúban elesett tagjainak emlékére öntetett. Ruppert tanár úr azt a tájékoztatót találta meg, amelyben szó van arról, hogy a tatai diákszövetségi emlék egy Balaton-felvidéki apró településen üresen álló haranglábba került. A tagozat titkárával sikerült a harangot a rajta olvasható feliratok alapján azonosítani és megindult az eljárás, melynek eredményeképpen   visszakerülhetett a harang otthonába, a tatai rendházba. Szeptember 14-én pedig elérkezett az a pillanat, amikor újra megkondult a tatai diákszövetség kalandos utat bejárt, de végre hazatért emlékharangja.

Izing László a Magyar Piarista Diákszövetség Tatai Tagozatának titkára az eseménnyel kapcsolatban elmondta:- a hazaérkezett harang üzenete az, hogy semmiről sem szabad lemondani és mindenért érdemes küzdeni, többek között azért is, hogy a piaristák múltja és szelleme megmaradjon városunkban.

A harang a Piarista Rendház folyosóján kapott ideiglenesen helyet, ahol bárki megtekintheti. Végső elhelyezésével kapcsolatban később döntenek, de  felmerült az ötlete annak, hogy az épület udvarán helyezik majd el.

A jubileumi ünnepségen részt vett Michl József polgármester, aki az esemény helyszínén úgy nyilatkozott: - Szép jelképe a harang visszatérése annak, hogy egy új élet indult el az épületben, hiszen az a cél, hogy annak a keresztény szabadságnak a szellemisége, amely a piarista atyák tatai működésének idején jellemezte a házat, visszajöjjön Tatára. A városvezető a  XVI. Tata és Térsége Civil Napok megnyitásával kapcsolatban elmondta: - a civilek annak a civilizációnak a hordozói, amely nem az elidegenedésről, hanem a közösségteremtésről szól.

A Tata és Térsége Civil Napok programjai szeptember 29-ig várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat záróeseményére szeptember 29-én 15:00 órától a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban kerül sor, „Nyitott kapu” címmel.