A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Folytatódik a Malom-patak mederrekonstrukciója

A tavaly megkezdett munkálatokat követően idén ősszel a 2. ütemmel folytatódik a tatai Malom-patak mederrekonstrukciója. A kivitelezésről szeptember 25-én tartottak sajtótájékoztatót.

 

Az elmúlt év tavaszán a visszatérő karsztvizek nyomán jelentősen megemelkedett a Tükör-forrás vízhozama, emiatt ismét kristálytiszta víz folyt a városon átívelő Malom-patakban. A tataiak 2018 nyarán azonban azt tapasztalhatták, hogy a mederben nincs, vagy csak helyenként kis mennyiségben van víz. Ennek az volt az oka, hogy a Tóvárosi-malom felújításával párhuzamosan az önkormányzat mederrekonstrukciós munkálatokat hajtott végre a patak egyes szakaszain, ezért a víz a Cseke-tóba került elvezetésre. A rekonstrukció első ütemének célja a meder vízzáróvá tétele és állapotának tartós megóvása volt, a munkákat az elmúlt évben a Kodály-téri szakaszon, és a tóparti szakasz egy részén végezték el.

Miután a mederrekonstrukcióra a magyar kormány jóvoltából 150 millió forintos támogatást kapott a város, így a munkák most folytatódhatnak, s 830 méteres szakaszon újulhat meg a Malom-patak. A kivitelezés során helyenként új vízzáró medret és mederfalat építenek, a mederfalat javítják, a mederben és a partfalon lévő növényzetet eltávolítják, vízszint tartó műtárgyakat építenek be illetve újítanak fel. A teljes, most megújítandó szakasz az Erzsébet tértől a Bartók Béla útig terjed.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: - 150 millió forintot sikerült hazai költségvetési forrásból megszerezni erre a feladatra, miután az elmúlt év végén egy belső költségvetés módosítás nyomán a kormány az eddigi kárelhárítási feladatok finanszírozását követően már a visszatérő források hasznosításához is adott támogatást Tatának.

Michl József polgármester a helyszínen úgy nyilatkozott: - Az Angolparkban újrafakadt Tükör-forrásnak köszönhetően vízzel telt meg a Malom-árok, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy megújítja a medret. A munkát több ütemben végzik el, egészen a patakmeder kezdetétől a Német Nemzetiségi Múzeumig.  A fő cél az, hogy a városon végigfutó patakmederben folyamatosan legyen víz, ami megfrissíti és tovább szépíti a környezetet. Nagyon köszönjük Bencsik János országgyűlési képviselő segítségét és a kormány támogatását, valamint a kivitelezők munkáját, amely a tervek szerint az év végére fejeződik be – fogalmazott a városvezető.

A munkák befejezését követően a víz visszaterelésre kerül az eredeti lefolyási medrébe és a városon keresztül, a Malom-patakban folytatja az útját, majd a Berta-malom alatti szakaszon lép be az Által-érbe.