Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Célegyenesbe ért az Esterházy kastély felújítása

Jó ütemben haladnak a tatai Esterházy-kastély felújítási munkálatai a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében.

A program célja, hogy a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is egyedülálló, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg.

Michl József polgármester a felújítás helyszínén elmondta: - 30 évet vártak a tataiak arra, hogy végre újjáépülhessen a kastély, és már láthatjuk, hogy a munka hamarosan véget ér. Egy szűk körű bejáráson megtekinthettük a jelenlegi állapotot, és az a tervünk, hogy ahogyan a felújítási munkák engedik, további bejárásokat szervezünk, amelyeken minél többen megtekinthetik a kész épületet. A városvezető hozzátette: - Az már most elmondható, hogy a kivitelező, a restaurátorok, szakemberek eddig is nagyon szép munkát végeztek, az épület külső megújulását az Öreg-tó felől bárki láthatja, és a parkosítási munkák is zajlanak már. Michl József kiemelte: - nagyon köszönjük a támogatást Dr. Virág Zsoltnak, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak, aki hosszú évek óta menedzseli a tatai kastély ügyét, s a projektet a nehézségeken is átsegítette. Irányításával és javaslataival a projekt elindítása óta igazi, Tatát nagyon szerető, őszinte pártfogója ennek a városunk számára fontos fejlesztésnek. Ugyancsak köszönjük dr. Tuzson Bence államtitkárnak, aki a kormányban képviseli a projektet, valamint köszönet Borsody Kingának a NÖF operatív igazgatójának a támogatásért, és Vavra Áron projektmenedzsernek a kivitelezés során végzett erőfeszítéseiért - fogalmazott a polgármester.

A kastély már megújult falai között Bencsik János országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott: - nagy öröm, hogy a felújítási munkák ilyen jó ütemben haladnak. A helyi épített örökség megőrzése fontos a tataiak számára, az önkormányzat pedig tevékenyen hozzájárul ehhez, hiszen folyamatosan tesz is azért, hogy ezek az értékek fennmaradjanak.

Töklincz Piroska a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) vezérigazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: - Ez egy hatalmas projekt, ami 2018 óta zajlik és nem csak egy ipari munka helyszíne a kastély, hiszen rengeteg restaurálási, helyreállítási feladatot is el kell elvégezni. A munka építőipari beruházás része elkészült, megkezdődött a műszaki átadás-átvétel. Ez néhány hét alatt lezajlik, majd elindulhat a projekt második nagy fázisa, a kiállítás tartalommal való megtöltése. Ennek érdekében eszköz, bútor és műtárgy beszerzések vannak folyamatban, melyek jövő év tavaszára fejeződnek be, ezt követően adják át a kastélyt a közönségnek. A kész épület olyan élményt nyújt majd, amely nem csupán az épített örökséget mutatja be, hanem annak szellemiségét is – fogalmazott Töklincz Piroska.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, hogy adottságaikhoz méltó módon feleljenek meg a mai kor turisztikai igényeinek. A program az ország egész területét lefedi, s a szereplő helyszínek mindegyike egységes arculattal és sztenderd szolgáltatási csomaggal, ajándékbolttal és kávézóval rendelkezik majd.