A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megkezdődött a Szivárvány Óvoda energetikai korszerűsítése

Néhány hónapig nem gyermekzsivajtól lesz hangos a tatai Szivárvány Óvoda épülete, ugyanis egy TOP-os pályázatnak és az önkormányzat támogatásának köszönhetően megkezdődtek az intézmény energiaracionalizálási, korszerűsítési munkálatai. A felújításról a helyszínen október 9-én rendeztek sajtótájékoztatót.

A Terület - és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyújtott be pályázatot Tata Város Önkormányzata az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra, „A tatai Szivárvány Óvoda épületenergetikai felújítása” címmel. A TOP – 3.2.1-16-KO1-2017-00007 azonosító jelű pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték, s 40 864 685 forint vissza nem térítendő támogatásban részesítették. Borsó Tibor a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: - a megyei önkormányzat és a települések önkormányzatai között szoros kapcsolat, jó együttműködés van. Amikor elkezdték tervezni a Települési Operatív Programot, sok projektet sikerült összegyűjteni, s arra ösztönözték az önkormányzatokat, hogy ne csupán projektötleteket, hanem kész terveket is nyújtsanak be. Amikor elkészítették a program prioritássorozatát kiderült, hogy az energiaracionalizálás terén közel 3 milliárd forint áll rendelkezésre, amely ilyen jellegű támogatásokra fordítható. Akkor született az a döntés, hogy a pénzből nem 2-3 nagyobb projektet fognak támogatni, hanem minden településen segítenek fejlesztéseket.

A tatai intézmény épületének átlagos, valamint sok rétegrend esetében rossz hővédelme indokolja a homlokzat és a padlásfödém utólagos hőszigetelését valamint a rossz hőátbocsátású nyílászárók cseréjét. Az óvoda gépészeti rendszerei alacsony hatásfokúak és elavult állapotúak, így azok szükség szerinti cseréje is megtörténik. Michl József polgármester a projekttel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Tata Gyermekbarát Város és megkapta a Családbarát Önkormányzat címet is így teljesen természetes, hogy intézményeire kiemelten figyel, s ez a munka sosem maradhat abba. Az elmúlt évek alatt majdnem minden intézményben zajlottak korszerűsítési munkák, a Kertvárosi és a Szivárvány Óvodák felújításai vannak még hátra. A Szivárvány Óvodába tervezett fejlesztés kivitelezéséhez sikerült több, mint 40 millió forintot nyerni, a pályázati pénzt az önkormányzat 10 millió forinttal egészítette ki. Mivel az első közbeszerzés sikertelen volt, újra ki kellett írni, ez az oka annak, hogy a munka nem nyáron, hanem ősszel indulhatott el.

Az energetikai felújítás során megvalósul az ablakok cseréje, hőszigetelés 14 cm vastagságú EPS rendszer szerint, a kőlábazat visszaállítása, a külső homlokzat felújítása, a padlásfödém szigetelése, villamos felújítások (falikapcsolók elhelyezése süllyesztve, vezetékcsere), villámvédelem, kazáncsere, akadálymentesítés (mosdóhelység, bejárat), valamint napelemes rendszer kiépítése is.

A Szivárvány Óvoda egy két csoportos, tálalókonyhával és felszerelt tornaszobával rendelkező intézmény, amely 50 gyermeket tud befogadni. Görözdiné Vojnits Klára óvodavezető tájékoztatott arról, hogy a kicsik jelenleg a Bartók Óvodába járnak, ahol a felső szinten rendeztek be nekik otthonos csoporthelyeket. A gyerekek néhány hónap múlva már vissza is költözhetnek megszépült és megszokott óvodájukba.