A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Rendkívüli ülésen szavaztak a képviselők

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete október 30-án rendkívüli ülést tartott a Városháza dísztermében, ahol 10 napirendi pontban hoztak döntést.

A napirendek előtt tette le esküjét a helyszínen dr. Popovics Judit képviselő és Musicz László, a Humán és Ügyrendi Bizottság tagja, majd egy rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztést tárgyaltak a képviselők az Önkormányzat 2019. évi fejlesztési célú hitel felvételével kapcsolatos ajánlatokról. Michl József az ülés utáni sajtótájékoztatóján a témában elmondta:- 2018 végén alkottuk meg az idei évre vonatkozó költségvetési rendeletünket, ennek egyik része a fejlesztési programunkhoz kapcsolódó források biztosításáról szól. Ebben a fő tételt az elnyert uniós pályázatok illetve állami támogatások alkotják, ezt egészíti ki az önerő. A gyakorlat évek óta azt mutatja, hogy ezek az elnyert összegek többségében nem fedezik az adott fejlesztésre vonatkozó költségek egészét, mivel az építőipari árak jelentősen drágultak, így maga a kivitelezés a pályázat beadásakor tervezettnél többe kerül. Ezen projektek esetében ki kell egészíteni a költségvetést, ami egyrészről lehet önerő, tehát a város költségvetéséből fizetett pénz, vagy pedig kiegészítő támogatást kérünk a magyar kormánytól, amelyre szintén volt már példa a közelmúltban. Ha ezek a megoldások nem jöhetnek szóba, akkor hitelből lehet fedezni a hiányzó összegeket. Biztonsági okból ezért négy banktól kért a város fejlesztési célú hitelajánlatot, ezek közül döntött a képviselő-testület egy ajánlat mellett. 543 millió forintos hitelről van szó, melynek teljes kamata 40 millió forint. A város éves, teljes költségvetése 8 milliárd forint körül van, és jelenleg 2,4 milliárd forint már elnyert pályázati pénz van Tata kincstári számláján. A polgármester hangsúlyozta: - Nem biztos, hogy ez a hitel lehívásra kerül, két év áll rendelkezésre a felhasználásához de biztonsági tartalékként rendelkezhetünk vele, kizárólag a fejlesztési beruházások támogatására. A beérkezett ajánlatok közül a Takarékbank ajánlatát részesítették előnyben a képviselők, amely az önkormányzat számlavezetője bankja is egyben. A hitelre vonatkozó szerződést azt követően lehet aláírni, miután a magyar kormány is jóváhagyja a tatai testület döntését.

Gazdasági társasághoz kapcsolódó előterjesztésként került sor a Tatai Távhőszolgáltató Kft.-vel kapcsolatos döntés meghozatalára. A céget nonprofittá alakítják és beolvasztják a Tatai Városgazda Kft.-be. Mivel nem a város végzi már a távhőszolgáltatást, a cégnek kevés feladata maradt, így a jövőben egy menedzsment is el tudja látni a két cég irányítását.

Ezt követően vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó előterjesztések kerültek napirendre, ingatlan vásárlásról és eladásról is döntöttek a képviselők. A  témában Michl József úgy nyilatkozott: - amikor ingatlant veszünk vagy eladunk, az soha nem befolyásolja az önkormányzat működését, tehát működési költségekre ingatlanértékesítésből soha nem költünk pénzt. Eladáskor két szempontot veszünk figyelembe, az egyik, hogy van-e pénz a felújításra és hasznosan ki lehet-e használni az épületet. Ha nem érdemes felújítani, akkor a lehető legjobb áron kell értékesíteni, figyelve arra, hogy valami új dolog jöjjön létre az adott ingatlanban, s a város ezáltal is tovább szépüljön. Október 30-án két ingatlan értékesítéséről született döntés. Az egyik egy régi üzlethelyiség a Rákóczi utcában, a másik pedig a  Fürdő utca 2. szám alatti ingatlanra vonatkozó pályázat újbóli kiírása, miután a kötelezően frissítendő értékbecslés nyomán az épület kikiáltási ára változott. Emellett a képviselők egyetértően szavaztak a Komáromi utca 2. szám alatti műemléki ingatlan elővásárlási jogáról is.

Az ülésen a tatai 9. számú felnőtt háziorvosi körzet további működtetésével kapcsolatosan támogatták a képviselők, hogy a körzetben a jövőben Dr. Szalay Gábor háziorvos rendeljen, miután Dr. Reviczki Sándor betegsége miatt nem tudja továbbvinni a praxist. Michl József sajtótájékoztatóján külön is megköszönte azt az áldozatos munkát, amit az elmúlt évtizedekben Dr. Reviczki Sándor és felesége végzett a tataiakért, a betegekért. „Mielőbbi megerősödést, gyógyulást kívánunk a doktor úrnak” – fogalmazott a polgármester.

Az ülést megelőzően a Humán és Ügyrendi Bizottság 3 szociális bérlakás kiutalásáról döntött, valamint két családnak meghosszabbította a jelenlegi bérleti viszonyát, így újabb öt tatai család lakhatását biztosítja az önkormányzat. A Humán és Ügyrendi Bizottság döntött az Öveges József Tanulmányi Ösztöndíjra beérkezett pályázatokról is, és javaslatot tett az ösztöndíjasok személyére. A bizottsági javaslatok alapján Michl József polgármester hamarosan döntést hoz a pályázatok ügyében.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete soron következő rendes ülését november utolsó szerdáján tartja majd.