A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Sportszakmai konferenciának adott otthont a Piarista Rendház

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Olimpiai Baráti Kör Egyesület közös szervezésben rendeztek sportszakmai konferenciát „Tehetség? Út a siker felé!?” címmel november 6-án a Piarista Rendházban.

 

Tata jelentős szerepet tölt be a hazai sportéletben és a tehetségek nevelésében. Az edzőtábor mellett számos infrastrukturális fejlesztés és támogatási forma irányul városunkban a sport népszerűsítésére, a mozgási lehetőségek bővítésére és a tehetséggondozás területére. Ilyen volt az elmúlt években többek között a  Güntner Aréna Városi Sportcsarnok megépítése, az új szabadtéri fitneszparkok kialakítása, az Építők parkjának megújítása, a helyi sportegyesületek támogatása vagy az önkormányzat sportolói ösztöndíja. Michl József polgármester ezzel kapcsolatban a konferencián elmondta: - Évről-évre okosan kell felhasználni azt a pénzt, amit a sportra tudunk fordítani. Nem az a cél, hogy egy sportágat kiemelten támogassunk, hanem - ahogyan mondani szoktuk - hogy Tatán minden gyerek sportoljon, vagy valamilyen művészetet tanuljon a kötelező iskolai órákon túl. A városnak ehhez kell megteremteni az infrastruktúrát és a lehetőségeket, hogy bárki tudjon sportolni. Michl József hozzátette: - Az, hogy Tatán 4000 igazolt sportoló van egy nagyon szép eredmény, és megteremti az esélyét annak, hogy a kiemelkedő tehetségek továbbléphessenek, őket külön is támogatja az önkormányzat a sportösztöndíjjal. Persze az intézményi és eszközháttér mellett elengedhetetlenek a kiváló pedagógusok és sportszakemberek, valamint azok a nagyszerű szülők, akik fáradhatatlanul segítik és motiválják a fiatalokat. Egy ilyen konferencia azért nagyon hasznos, mert sok-sok tapasztalatot tudunk megosztani, s ezzel segítünk egymásnak a továbblépésben.

A tatai eseményen részt vett Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki úgy nyilatkozott: - nagyon sok tehetséges fiatal van ma is Magyarországon, de annyiban változott a helyzete a pedagógusoknak és edzőknek, hogy a virtuális világ és a technika  eszközei sokszor elfordítják a sporttól a gyerekeket. A fiatalokat ezért jóval nehezebb megszólítani manapság, mint 20 évvel ezelőtt, és a legnagyobb kihívás az, hogy meg is tartsák őket az edzőtermekben. Fontos tehát, hogy minél több forrást lehessen biztosítani a tehetségek felkutatására és támogatására. Ezen a területen számos program elindult már, és a mindennapos testnevelés keretében is rengeteg sportág be tud mutatkozni. Olyan szakedzőkre és testnevelőkre van szükség, akik hivatásuknak tekintik a sportot, és nagyon sok időt tudnak eltölteni a gyerekekkel - fogalmazott Sárfalvi Péter.

A „Tehetség? Út a siker felé!?” elnevezésű konferencián szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők.  Dr Szabó Tamás a Testnevelési Egyetem Diagnosztikai Központjának főigazgatója a tehetség fogalmáról osztotta meg gondolatait, Hajdú János  sportszakmai vezető a Nemzeti Kézilabda Akadémiát mutatta be, Dr. Béres György a Tatai Kastélypark Klinika tapasztalatairól beszélt a sportágak és a sportsérülések összefüggésében. Az általános és a középiskolai testnevelés szerepéről Kőhalmi Zoltán a Kőkúti Általános Iskola igazgatója valamint Kovács András az Eötvös Gimnázium testnevelő tanára tartott előadást. A találkozó szakmai kerekasztal beszélgetéssel zárult Sárfalvi Péter, Harsányi Gergő és Kun Anna közreműködésével.