A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Múzeumi szakemberek találkoztak a tatai várban

„Tudományos Műhelyek Komárom-Esztergom Megyében” címmel rendeztek konferenciát a Kuny Domokos Múzeumban november 18-án.

 

Az idén már nyolcadik alkalommal megszervezett találkozón országos intézményekből érkező, megyei témákban jártas szakemberek mutatták be legújabb eredményeiket és jelenleg zajló kutatásaikat többek között a régészet, a muzeológia, a történettudomány valamint a néprajz témáiban.

Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató a várban úgy nyilatkozott: - a konferenciasorozat fő célja az, hogy a megyénkben zajló kutatásokról egymástól is értesüljenek a szakemberek. A megyében több múzeum, levéltár, könyvtár működik, az intézményeknek pedig jó lehetőséget nyújt egy ilyen találkozó a közös gondolkodásra, együttműködésük elmélyítésére. Emellett megyénk közel található Budapesthez, és számos országos intézmény is folytat kutatásokat a régióban, melyekről részletesebb beszámolót nyújthatnak a tatai konferencián, ahol a határon túlról szintén rendszeresen fogadnak vendégelőadókat. Az emlékévek, évfordulók kapcsán mindig vannak úgynevezett kötelező kutatási ágak, de ezeken túl olyan témakörökben lehet együtt gondolkodni, amelyek a megye múltjának több szempontú megvilágítását teszik lehetővé - tájékoztatott a Kuny Domokos Múzeum igazgatója.

A konferenciát Rigó Balázs nyitotta meg. Tata alpolgármestere elmondta: - az önkormányzat számára nagyon megtisztelő, hogy helyet adhat egy ilyen rendezvénynek, amelyen a megyei tudományos élet jeles képviselői gyűlnek össze. A város számára azért is örömteli, hogy az esemény házigazdája lehet, mert jó szívvel nyújtunk támogatást minden olyan kezdeményezéshez, ami a közösségek erősítését szolgálja. A közösség teremtő ereje az élet más területeihez hasonlóan, a tudományban is nélkülözhetetlen az eredményekhez – fogalmazott Rigó Balázs.

A „Tudományos Műhelyek Komárom-Esztergom Megyében” című konferencián többek között a tatai vár kőfaragványairól, a Magyar Nemzeti Múzeum megyei terepi kutatásairól, a legújabb régészeti kutatásokról, a Komárom-Komárno futóverseny történetéről és a tatai Német Nemzetiség Múzeum textilgyűjteményének értelmezési lehetőségeiről is hallhattak előadásokat az érdeklődők.