A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az újraéledő karsztvízforrásokról rendeztek szakmai konferenciát Tatán

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szervezésében „A Dunántúli-középhegységi karsztvízszint emelkedés okozta jelenségek állapotrögzítése, a várható emelkedés modellezése” címmel, az Európai Unió és a Magyar Állam által társfinanszírozott KEHOP-1.1.0-15-2017-00010 azonosítószámú projekt keretében rendeztek nyilvános szakmai konferenciát november 25-én a Kristály Imperial Hotelben.

A projekt célja, hogy meghatározza, előre jelezze az érintett térségben azokat a területeket, ahol a karsztvízszint emelkedése miatt problémák, feladatok jelentkeznek, vagy a jövőben jelentkezhetnek.

Tahy Ágnes az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízgyűjtő-gazdálkodási osztályának vezetője a konferencián elmondta: - A Dunántúli-középhegységben a karsztvízszint jelentősen emelkedett az elmúlt 15 évben, emiatt számos probléma jelentkezett a forrásos területeken. A jelenleg zajló vizsgálat segíti a szükséges beavatkozások megtervezését azokon a helyszíneken, ahol a források megjelenése vízmennyiségi vagy vízminőségi gondokat okoz. Az érintett településeken élők általában elsősorban a vízmennyiségi változásokkal találkoznak, de emellett sok helyen, például ahol hulladéklerakókat kezd elérni a karsztvíz, vízminőségi gondok is adódhatnak. A projekt idején felmérik a forrásokat, megpróbálják előre jelezni a várható vízszinteket és hozamokat, és lokális modellezést folytatnak. A munka során szeretnének megalapozni és segíteni olyan jövőbeli projekteket, fejlesztéseket, amelyek vagy a jelenség előnyeit használják ki, vagy konkrét beavatkozások során oldják meg a problémákat. Az állam ezzel egy tudásbázist ad az érintett önkormányzatoknak, vállalkozóknak – tájékoztatott Tahy Ágnes.

A problémák kezelésére beavatkozási javaslatok készülnek, valamint figyelmeztetés a területhasználatokra vonatkozóan, és létrejön egy olyan modell is, amely előrejelzi a karsztvízszint alakulását.

Michl József polgármester a konferencián úgy nyilatkozott: - Számos olyan alkalom adódik, amikor szakmai berkeken belül is lehetőség nyílik még részletesebben megismerni és megvitatni a legfrissebb információkat. Tatán nap mint nap érzékelhetjük a jelenség áldásos valamint nehézséget okozó oldalait is. Lassan lezárul az első üteme annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet a visszatérő források kapcsán terveztünk meg, s hamarosan elindulhat a következő szakasz, mely érinti majd a Május 1. és a Kazincbarcikai utat valamint a Fényes-források területét. Jelenleg a Malom-patak rekonstrukciója zajlik, amely a befejezést követően egy újabb szép színfoltja lesz Tatának, hiszen az Angolkertben fakadó forrásokat a városon végigvezetve tudja majd megmutatni - mondta Michl József.

A projekt célkitűzése a Dunántúli-középhegységi karsztvíz-készletgazdálkodási állapotértékelésén, annak modellezésén keresztül, az emelkedő karsztvízszint okozta jelenségek felmérése, környezetvédelmi, természetvédelmi, földtani feltáró feladatok ellátása, vízkészlet-gazdálkodási feladatok megfogalmazása, észlelő-hálózat állapotfelmérése, felújítása és új megfigyelő kutak tervezése, létesítése.