Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tatai elismerések születtek a Református Egyház Zsinatának őszi ülésén

Tataiak munkásságát is elismerték a Magyarországi Református Egyház Zsinatának őszi ülésén, ahol Márkus Mihály nyugalmazott püspök és Kun Katalin, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola alapító igazgatója is díjat vehetett át.

A reformatus.hu beszámolt róla, hogy idén is átadták a Zsinat őszi ülésszakának második napján a Dobos Károly-, a Kiss Ferenc-, a Juhász Zsófia- és az Imre Sándor-díjakat, valamint az Aranygyűrűs teológiai doktor és az Év könyve elismeréseket. A zsinati alapítású kitüntetésekkel a példaértékű gyülekezeti, diakóniai, teológiai és az oktatásügyben végzett szolgálatot méltatják.

Márkus Mihály korábbi dunántúli püspök kapta idén az Aranygyűrűs teológiai doktor kitüntetést. „Ezzel fejezzük ki nagyrabecsülésünket és köszönetünket, amiért évtizedeken át szolgálta hűséggel tudományosságunkat és egyházunkat” – hangzott el a méltatásban. Márkus Mihály 1975 óta tatai lelkész, ezzel párhuzamosan tizenöt évig szolgált a dunaalmási szeretetotthonban is. Közben doktori fokozatot szerzett egyháztörténetből. Nemzetközi Kálvin- és Zwingli-kutatóműhelyek aktív tagja, számos tudományos folyóiratban rendszeresen publikál és több könyv szerzője, 2013-ig a Pápai Református Teológiai Akadémia tanszékvezető tanára volt. A rendszerváltás után három cikluson keresztül volt a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, 1991 és 2002 között a Zsinat lelkészi alelnökeként is szolgált. Emellett tisztséget vállalt a Magyar Református Világszövetségben, a Magyar Bibliatanácsban és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában is, amelynek 1998 és 2002 között elnöke volt.

Imre Sándor-díjjal ismerték el Kun Katalinnak az oktatásirányítás területén és a református iskolaügyért végzett áldozatos munkáját. A tatai Kenderke  igazgatónője szögre akasztotta műszaki mérnöki végzettségét, hogy az életüket a közjó szolgálatába állító pedagógus, lelkész és művész felmenőihez hasonlóan a gyermekek nevelésének és a nemzeti kultúra ápolásának szentelje életét – hangzott el a díj átadásán. A Kun Katalin által alapított művészeti iskola 2003-tól a Tatai Református Egyházközség fenntartásában működik. Komplex művészetoktatási programot dolgozott ki és vezetett be a tanulmányi sikeresség javításáért, a Fürkész-programot azóta a Károli Gáspár Református Egyetemen oktatják. „Tenni akartam a kultúráért, a gyerekekért és feltettem magamban a kérdést, hogyan lehetek hasznosabb tagja a társadalomnak: mérnökként, vagy pedagógusként?  A pedagógus pályát választottam. Döntésem után azt mérlegeltem, hogy emblematikus szakember szeretnék–e lenni, vagy alapítok egy iskolát, amelyben több ezer gyermeknek adhatjuk át a tudást, javíthatunk a megélhető művészeti élményeken keresztül életérzésükön, és hozzájárulhatunk majdani életük jobb megéléséhez. Így alapítottam meg az országban az első önálló igazgatású csoportos művészetoktatási intézményt. A gondolat megvalósításához kellett a családi erkölcsi örökség és a mérnöki diploma egyaránt. Köszönet illet mindenkit, elsősorban családom közvetlen tagjait, akik elfogadták választott életutamat és támogattak botladozásaimban…Hálát adok a Mindenhatónak az életutamért, melyet bejárhattam” – fogalmazott hitvallásával kapcsolatban Kun Katalin.

Gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük városunk közösségéért végzet elhivatott, áldozatos munkájukat!

(Fotó: reformatus.hu)