A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Ülésezett a Magyar Hidrológiai Társaság megyei területi szervezete

A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Komárom-Esztergom Megyei Területi Szervezete, társ szakmai szervezetek közreműködésével tartotta idei utolsó előadói ülését Tatán, a Városházán november 28-án.

A szakmai rendezvényen elhangzott előadások célja a tatai források visszatérésével kapcsolatos feladatok, eredmények bemutatása volt a jelenlévő szakemberek számára.

A helyszínen Michl József polgármester „Az élő vizek városa” címmel tartott részletes tájékoztatást a karsztvíz visszatéréséhez kapcsolódóan 2012 óta  elvégzett önkormányzati beruházásokról, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal kötött együttműködési megállapodás keretében rögzített kutatási és állami szerepvállaláshoz kapcsolódó feladatokról, valamint a folyamatban lévő állami támogatású tervezési és kivitelezési munkák végrehajtásáról.

Dankó Zsolt a Geoszféra Kft. ügyvezetője „Tatán a karsztvízszint-emelkedés geotechnikai következményei, javaslatok ezek elhárítására” címmel látványos képet adott városunk hidrogeológiai helyzetéről, a veszélyeztetett területekről, a vízszintemelkedés hatásáról a meglévő építményekre, és javaslatokat fogalmazott meg a további teendőkre vonatkozóan.

Maller Márton az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék kollégája „A Dunántúli-középhegység karsztos víztartójának regionális változásai, kapcsolódó jelenségek Tata városában” című  előadásában átfogó elemzést, értékelést adott a meglévő monitoring adatok feldolgozása, modellezése alapján. Komoly eredményt jelent, hogy a kidolgozott, és alkalmazott mérési módszer alapján meghatározták a Fényes források vízhozamát.

Az előadói ülésen több, mint negyvenen vettek részt, mely mutatja, hogy nem csupán  a megye szakemberei figyelik nagy érdeklődéssel a Dunántúli-középhegység karsztos víztartójának regenerálódást, a tatai források visszatérésének folyamatát. Az MHT Komárom-Esztergom Megyei Területi Szervezete szakmai rendezvényeinek a jövőben is Tata Város Önkormányzata biztosít majd helyszínt.