A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A városegyesítés történetéről mesél Rabár Ferenc új könyve

Tata Város Önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum szervezésében a Városháza dísztermében mutatták be ifj. Dr. Rabár Ferenc: Tata és Tóváros egyesítése és fejlesztése (1938-1944) című könyvét december 3-án.

Rabár Ferenc történész több éve foglalkozik Tata és Tóváros egyesítésének történetével, az új könyv eddigi kutatásainak eredményeit foglalja össze. A mű két nagy részből áll. Az első rész az egyesítés történetét, az azt végigkísérő korabeli vitákat mutatja be. A második rész az egyesítés utáni városfejlesztési terveket tárgyalja 1944-ig, amikor a városfejlesztés a világháború miatt elakadt, s a tervek nagy része azután már nem is valósult meg. A kiadvány nagy értéke, hogy a szerző levéltári kutatásai alapján eddig nem publikál térképeket és tervrajzokat is bemutat a nagyközönségnek.

A könyv a Libelli Tatenses sorozat 6. köteteként kerül az olvasók kezébe. Az eddig megjelent helytörténeti kiadványok sorozatszerkesztője Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója a könyvbemutatón elmondta: - 2013-ban, amikor a város fenntartásába vette a tatai múzeumot, megszületett az az igény, hogy a helyi vonatkozású témáknak legyen egy önálló kiadványsorozata, mely alapvetően Tata múltját dolgozza fel és a múzeum gyűjtőkörébe tartozó eseményeket mutatja be. A sorozat első valamint negyedik könyve, “A tatai piarista főgimnázium története (1900-1944)” és a „Sorsdöntő esztendők. Tata és a Piaristák (1940-1944)” című kötetek szerzője is Rabár Ferenc volt, aki sokáig dolgozott a sorozat hatodik darabjának megírásán. A könyvben olyan új információkat találunk, melyek a Tatát szeretők számára izgalmas részletekkel szolgálnak - fogalmazott az igazgató.

A könyvbemutatón köszöntőt mondott Dr. Schmidtmayer Richárd és Michl József, Tata polgármestere. A kötetet ifj. Dr. Rabár Ferenc, a Kuny Domokos Múzeum történész-muzeológusa mutatta be a közönségnek. A kötetről a szerző elmondta: - A könyv megszületésének előzménye a Tata és Tóváros egyesítésének évfordulója alkalmából rendezett tavalyi programsorozat volt, amikor több ízben is felkérték előadások megtartására a témában. A Kuny Domokos Múzeum az 1938-as városegyesítés 80. évfordulója alkalmából nyitott meg egy időszaki kiállítást 2018 novemberében, s ezzel kezdődött el a könyv koncepciójának kidolgozása. A megyei levéltárban számos anyag állt rendelkezésre, és ott Hollósy Sándor mérnök leírásai is fennmaradtak, amelyeket eddig még nem kutattak, ezért nagyon sok újdonságot sikerült kideríteni. Többek között olvashatunk a kötetben az egyesítés után tervezett új városközpont létesítésének ötleteiről, a gazdasági továbbképző központ és a háziasszony képző intézet terveiről is.

A Tata és Tóváros egyesítése és fejlesztése (1938-1944) című könyv megvásárolható a Kuny Domokos Múzeum pénztárában valamint az Agora könyvesboltban.