A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Emlékek a Varázshegyről…

A Tatai Gimnázium Öregdiákjainak Egyesülete szervezésében december 12-én mutatták be a „Varázshegy - Emlékek egykori iskolánkról” című könyvet az Eötvös József Gimnázium dísztermében.

 

 

A kötet az egyesület megalapításának 30. évfordulójára készült, az egyesület vezetőségének gondozásában. Ahogyan Kövesdi Mónika művészettörténész a könyv fülszövegében fogalmaz: „1765 óta mintegy 13.000 kisebb-nagyobb diák koptatta az iskolapadot a piarista gimnáziumban, majd utódjában az Eötvös József Gimnáziumban. A pályára, az életre való felkészülés meghatározó éveit töltötték itt, a tó fölé magasodó, gyönyörű épületben, melynek tükörfényesre koptatott lépcsői történelmi távlatot adtak az ott töltött esztendőknek. Kötetünk szerzői egykori tanárok és diákok, írásaik a „Varázshegyen” töltött időről, az alma mater szellemiségéről, megtartó erejéről szólnak.”

Hojka János a Tatai Gimnázium Öregdiákjainak Egyesülete elnöke a könyvbemutatón elmondta: - az egyesület megalapítása óta az a céljuk, hogy ápolják a gimnázium szellemiségét, az intézmény múltjának és hagyományainak tiszteletét, s bekapcsolódjanak Tata kulturális életébe. Ennek érdekében szerveznek különböző programokat és jelentetnek meg olyan kiadványokat, melyek kifejezik a gimnáziumhoz való kötődésüket, szeretetüket, s reményeik szerint mindez erősíti városunkban azt az összefogást, mely Tatát mindig is jellemezte.

A kötetben 36 szerző írását olvashatjuk el, közülük a legidősebb öregdiák 1949-ben, a legfiatalabb pedig 2005-ben érettségizett. Ezt az időszakot öleli át a kiadvány is, mely Tata Város Önkormányzatának támogatásával jelent meg. Michl József polgármester, aki maga is a gimnázium diákja volt, és személyes élményeiről írt is a könyvbe, köszöntőjében elmondta: - nagy köszönet jár az öregdiákok közösségének azért a lelkesedésért és szeretetért, amivel ezt a kötetet elkészítették és amivel nemcsak az egykori diákokat ajándékozzák meg, hanem tulajdonképpen a várost is, hiszen ezzel a Tata történetét megőrző és felidéző emlékek közé egy újabb könyv kerülhet be.

A könyvbemutatón közreműködött a gimnázium kórusa Schmidt Mónika karnagy vezetésével és Petrozsényi Eszter színművész. A „Varázshegy - Emlékek egykori iskolánkról” című könyvet a Tourinform Irodában lehet megvásárolni.