A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Testületi üléssel és közmeghallgatással zárták az évet városunk képviselői

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete december 18-án tartotta idei utolsó ülését a Városháza dísztermében, ahol ezúttal 13 napirendi pontban szavaztak a Tatai Fürdő utcai Néphagyományőrző Óvoda karácsonyi műsorát követően.

 

A napirendek előtt Michl József polgármester emlékezett meg a közelmúltban elhunyt Fasching Sándorról, a Történelmi Igazságtétel Bizottság tatai tagozatának elnökéről, a tatai Zsigmond Király Díj „A magyar szabadságért 1956-2006” fokozatának kitüntetettjéről, aki fiatal diákként vált részesévé az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai eseményeinek. Michl József a Városházán felelevenítve Fasching Sándor életét, kiemelte: - A Jóisten nyugosztalja őt, és köszönünk neki mindent, amit azért tett, hogy mi békében, szabadon élhessünk.

Ugyancsak a napirendek megtárgyalása előtt került sor dr. Popovics Judit, a DK-MSZP-Jobbik-Momentum képviselőjének felszólalására, a komáromi ivóvízellátás fejlesztési kérdéseivel kapcsolatban. Michl József polgármester a témáról elmondta:- Tata önkormányzatának ehhez a kérdéshez nagyon kevés köze van, hiszen az Északdunántúli Vízmű Zrt. kezdeményezte a fejlesztést, de polgármesterként már korábban felkérte az ÉDV Zrt. vezérigazgatóját arra, hogy tartson egy személyes, részletes tájékoztatót a tataiaknak a jövőben várható fejlesztési terveikről. A képviselő testület előtti tájékoztatót a tervek szerint februárban tartják majd.

A decemberi ülésen rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztésekkel kezdődött a munka, először Tata Város Önkormányzatának 2020. évi költségvetéséről. A hazai önkormányzatok között nagyon kevés rendelkezik még az előző évben elfogadott költségvetéssel – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Michl József, hozzátéve, hogy városunkban már évek óta új, elfogadott költségvetéssel indul az új esztendő. A költségvetés elkészítésekor a lehetőségeinket figyelembe véve a működésünk biztonságát tartottuk szem előtt a takarékos gazdálkodást és a fejlesztéseink továbbvitelét tervezve a számok mögé. Így a város tökéletes működőképességének fenntartása érdekében biztosított a jövőben is a folyamatosan jelentkező működési kiadások bevételi oldala. A fejlesztésekhez mintegy 3 milliárd forintot tervezünk felhasználni 2020-ban, ezek között olyan projekt is szerepel természetesen, ami 2019-ről kerül át a következő évre – nyilatkozta Michl József, hozzátéve, hogy körülbelül 1,3 milliárd forintot kapunk az államtól támogatásként, ami azért csak ennyi, mert Tata adóerő képessége magasabb az átlagosnál. Ennek ellentételezését a saját adóbevételünkből kell biztosítani, amit 2 milliárd 350 millió forintra terveztek. Az összeg túlnyomó részét a Tatán működő cégek fizetik be és körülbelül 160 millió forintnyi adó érkezik a magánszemélyektől.

A képviselők az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló  rendelet módosításának kezdeményezéséről is tárgyaltak, miután dr. Popovics Judit, Gyűrüs Károly és Horváth László, a DK-MSZP-Jobbik-Momentum képviselői javasolták egy önálló Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság létrehozását. Ezzel kapcsolatban Tata polgármestere elmondta: - Úgy gondoljuk, hogy nincs szükség külön egy ilyen bizottság működtetésére, inkább arra van szükség, hogy a klíma és környezetvédelem kérdéseivel továbbra is komolyan foglalkozzunk. A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság hatáskörébe tartozik ez a téma, emellett az önkormányzatnak külön környezetvédelmi referense van és a városvezetés számos külsős szakértővel is együtt dolgozik. Tata munkája ezen a területen példaértékű, hiszen nem véletlenül nyertük el többek között a Magyar Tájdíjat, a Biodiverzitás Fővárosa, valamint tavaly négy francia város mellett Európában egyedül a Ramsari Város kitüntető címet. A lelki környezetvédelem szempontjából is sok fontos lépést tettünk, például a Gyermekbarát Város programunkkal, az egyházi közösségeinkkel folytatott együttműködésünkkel, vagy a Tata tantárgy bevezetésével, ami arra neveli a gyerekeinket, hogy Tata az otthonuk, melyet nekik kell majd tovább építeni és gondozni. Mindez így együtt komplexitásában stabil alapot ad a város klíma és környezetvédelmi gondolkodásának további erősítéséhez, ami azt jelenti, hogy egy külön bizottság felállítása helyett a már megkezdett munkát kell hatékonyan tovább folytatnunk. Ennek nyomán érdemes inkább a meglévő bizottság feladatkörét felülvizsgálni – nyilatkozta a polgármester. A témához kapcsolódóan a képviselők többsége végül Boglári Zoltán, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnökének javaslatát fogadta el, miszerint a jövőben Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság néven dolgozik majd a bizottság, amely kiemelten, külön is foglalkozik az érintett kérdésekkel.

Az év utolsó ülésén a képviselők tárgyaltak még többek között az Európai Uniós pályázatokról szóló aktuális tájékoztatóról, szavaztak egy erdősítés támogatására kiírt pályázatról, és az önkormányzat által kötött közoktatási, közművelődési megállapodások és a szociális, valamint a gyermekjóléti ellátási szerződések értékeléséről is.

Ugyancsak december 18-án, az önkormányzat képviselő-testülete a hagyományos, éves közmeghallgatással folytatta munkáját. A helyszínen Michl József polgármester tartott tájékoztatót az új önkormányzati ciklusra készülő gazdasági programról, a Magyary Terv 2.0 felülvizsgálatáról és továbbfejlesztéséről. A közmeghallgatáson a tataiak és a helyben érdekelt szervezetek képviselői tehettek fel kérdéseket illetve mondhatták el javaslataikat a tatai közügyeket érintő témákban.  

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének következő ülésére 2020. januárjában kerül sor.