Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tatán idén is jóval többen voltak azok, akik a tűzijáték-tilalmat komolyan gondolták

Az Öreg-tavon pihenő vízimadarak többsége visszatért a tóra, sőt még máshonnan is idemenekültek a madarak.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megfigyelői szerint a tatai Öreg-tavon december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest az újév hajnalán 5800 lúd volt látható. Elsőre talán meghökkentő, hogy a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy nem csökkent a ludak száma Tatán, hanem még nőtt is! Erre egyébként 2003 óta (vagyis 16 éve) nem volt példa. A tatai tűzijáték-tilalom betartatása még sok kívánnivalót hagy maga után, de a városban mind a tavalyi, mind az idei szilveszteren jóval kevesebb tűzijátékot használtak a városlakók, mint korábban. Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60%-a itt maradt (ami már évek óta nem tapasztalt, óriási sikert jelentett), de ebben az évben még ezt is túlszárnyalták a madarak. A növekedés annak köszönhető, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is iderepültek a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Emellett sok százzal nőtt meg a vadrécék száma. Ezzel szemben a tavon éjszakázó sirályok harmada sajnos elhagyta az Öreg-tavat.

Az Öreg-tó 2019 szilveszterén is meghálálta a városlakóknak azt, hogy az önkormányzat 2018-ban az országban máig egyedülálló módon teljes tűzijáték-tilalmat vezetett be a városban. A helyi rendelet értelmében november 1. és február 28. között (az itt telelő vízimadarak nyugalma érdekében) a város csaknem teljes belterületén és a külterület egy részén is tilos a tűzijátékok használata. Ennek köszönhetően a nemzetközi természetvédelmi jelentőségű Öreg-tó valósággal vonzotta a tágabb környékről elmenekülő madarakat! A városlakók ettől függetlenül rengeteg dörrenést hallhattak, de ezek túlnyomó része a környező településekről származott illetve a tilalommal nem érintett városszéli területekről. A sikerben kulcsfontosságú volt, hogy mind a városi rendőrkapitányság járőrei, mind az MME és más zöld szervezetek önkéntesei a halászati őrökkel és a polgárőrséggel együtt az egész éjszaka során együttműködtek és biztosították a nyugalmat.

Sajnos az idei szilveszteren is akadtak olyan tatai utcák, terek vagy magánterületek, ahol figyelmen kívül hagyták a városlakók túlnyomó többsége szerint is követendő helyi rendelet előírásait. Bár összességében kedvezőek a tapasztalatok, a következő években még sok tennivaló, tájékoztatás szükséges annak érdekében, hogy a 2018-ban Ramsari Város címmel kitüntetett Tata városa továbbra is jó példával szolgálhasson.

(Fotó: Csonka Péter).