A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Zöld Óvoda címet nyert a Kertvárosi Óvoda

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2019-ben is nyílt pályázatot hirdetett óvodák számára a „Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda" cím elnyerésére. Tatáról a Kertvárosi Óvoda részesült az elismerésben, melyet január 23-án adtak át Budapesten.

A felhívásra olyan intézmények pályázhattak, melyek megfelelnek a Zöld Óvoda kritériumainak, többek között nagy hangsúlyt fektetnek a környezet és egészségtudatosságra nevelésre, céljaik megfogalmazásában kiemelten szerepelnek a természet és környezetvédelmi feladatok a helyi adottságok alapján, és a gyermekek életkorának megfelelően ápolják, gazdagítják a  hagyományokat a szülők bevonásával, a családdal való kapcsolatban, valamint a település speciális szinterein.

A felhívásra tavaly több mint 200 intézmény nyújtotta be pályázati anyagát. Köztük voltak, akik először és akik már többször is pályáztak. A Tatai Kertvárosi Óvoda az először pályázó intézmények kategóriájában nyerte el a Zöld Óvoda címet.

Horváthy Lóránt, a városrész önkormányzati képviselője az elismeréssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Kertváros adottságaihoz tökéletesen illeszkedik az óvoda zöldtudatos nevelési koncepciója, hiszen az intézmény környezetében sok zöldfelület található. A Kertvárosi Óvoda már régóta figyel a környezettudatosságra, régen is fontos volt számukra, hogy szép és ápolt közegben legyenek a gyermekek. A feladat, amit végeznek azért is fontos, mert a gyakorlatban tudják rávezetni a legkisebbeket a természetközeli gondolkodásmódra.

Petőné Sáradi Zsuzsanna, az óvoda vezetője már intézményvezetői pályázatát is a környezeti nevelés és az egészséges életmód témájára építette. Ebben két fontos állomást határozott meg, a Madárbarát Óvoda és a Zöld Óvoda címek elnyerését. A Madárbarát Óvoda címet 2018-ban nyerték el, az elismerést egy éves szakmai munka előzte meg. Az intézményvezető elmondta: - Erre épült a Zöld Óvoda pályázatuk, melyben három év tevékenységét kellett összegezniük. Ennek érdekében „Zöldike” néven szakmai munkaközösséget hoztak létre, amely a pályázattal kapcsolatos feladatokat koordinálta. A meghatározott feltételrendszer az óvoda pedagógiai programjának része lett, például a mindennapos tevékenységek során a gyakorlatorientált nevelés, az élmény alapú pedagógia, vagy a koherens továbbképzések.

Az óvodában az elmúlt időszakban többek között fűszerkertet telepítettek, a madáretetőket és odúkat a szülőkkel együtt építették meg és virágágyásokat alakítottak ki, melyekben szintén közösen ültetik a növényeket, így a programnak közösségépítő szerepe is van. Emellett megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés, törekednek a zéró hulladék elérésére, az irodán belül újrahasznosítják a papírokat, környezetkímélő, nagy kiszerelésű tisztítószereket használnak, esővizet gyűjtenek a locsoláshoz, komposztálnak, sokat gyalogolnak és használják a tömegközlekedést is.

Dr. Varga András a Humán és Ügyrendi Bizottság elnöke a témával kapcsolatban hangsúlyozta: - Az intézményben zajló program egyik szépsége az, hogy maguk az óvoda dolgozói is részt vesznek olyan tréningeken, melyeknek eredményeképpen tovább segítik a gyerekek tudatformálását. Emellett az is nagyon fontos, hogy nem csak környezettudatosságra nevelik a kicsiket, hanem azt is megtanítják nekik, hogyan éljenek szorosabb kapcsolatban az őket körülvevő természettel, és nem hagyják veszni azt a tudást, amivel már az őseink is rendelkeztek.

A Kertvárosi Óvoda programja a következő években is tovább folytatódik,  többek között őshonos gyümölcsfákat ültetnek az óvoda kertjébe, a már meglévő fákat pedig kitáblázzák.