Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Családbarát szülészet várja a kismamákat a tatabányai kórházban

Megújult a tatabányai szülészeti és újszülött ellátás, a kórházban már korszerű család és bababarát környezet várják a kismamákat.

Befejeződött a családok igényeit kielégítő korszerű szülészeti, újszülött és koraszülött ellátás feltételeinek kialakítása a tatabányai Szent Borbála Kórházban, ahol január 30-án rendezték a „Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című projekt záró sajtótájékoztatóját. A helyszínen a több, mint 90 millió forintos állami támogatásból megvalósuló beruházás eredményeit is bemutatták.

A pályázat célja a pozitív szülésélmény megteremtése és olyan terek kialakítása volt, amelyek az új élet érkezését család közelivé teszik. Az elnyert forrás segítségével az érintett területeken – szülészeten, új- és koraszülött részlegen – az orvostechnológiai és tárgyi eszközök, műszerek beszerzése több mint 51 millió, a belső építészeti átalakítások közel 39 millió forintos ráfordítással valósultak meg. A sajtótájékoztatón Dr. Lőke János a Szent Borbála Kórház főigazgatója úgy fogalmazott:- a szülést gyakran kísérő szorongás feloldása elsősorban a kórház dolgozóin, a szakembereken múlik, de nagy szerepet játszik benne a felszereltség, valamint az olyan terek megteremtése is, ahol a személyes kapcsolat létrejöhet. Ezen a téren nagyot léptünk most előre - mondta a főigazgató.

Az újszülött részlegen létrehozott úgynevezett laktációs szobát szakszerű segítség mellett bármely napszakban igénybe vehetik majd az anyukák. Ennek a szobának a belső felében donortej gyűjtését és tárolását szolgáló új helyiséget is kialakított a kórház. Ez azért lényeges, mert protokollja írja elő, hogy az igen kis súlyú koraszülöttek – amennyiben nem áll rendelkezésre anyatej – elsődlegesen donortejjel táplálhatók.  A szoptatási nehézségek megoldására szükség szerint elektromos mellszívó áll rendelkezésre, és kényelmi fotelek szolgálják az anyukák zavartalan elvonulását. A kivitelezés során megújult a légtechnika is a Perinatalis Intenzív Centrumban, ahol az állandó hőmérséklet nem csak a gyermekek, hanem a drága és érzékeny műszerek szempontjából is fontos. A részlegtől néhány méterre található két családi szoba az édesanyákat és édesapákat segíti szülővé válásuk első időszakában. A tartósan, sokszor hónapokig kórházi kezelést igénylő koraszülöttek hazaadás előtt szüleikkel, esetleg a testvérrel együtt tölthetnek el itt néhány napot az azonnal elérhető és rendelkezésükre álló szakszerű támogatás biztonságában.

Ugyancsak a családbarát szemléletet tükrözik az apák, vagy a szüléskísérők elhelyezésének megteremtéséhez kialakított látogatói szobák öltözővel és zuhanyzóval.  Míg korábban az újszülötteket csak televízión keresztül láthatták a családtagok, a most kialakított látogatószobában üvegfalon keresztül tudják őket megnézni. A látogatószoba lehetőséget ad az anya, az újszülött és a család többi tagjának személyes találkozására.

A bababarát szemlélet figyelembevételével újultak meg a gyermekágyas egységek, és egy fürdőszobával rendelkező kétágyas szobával is bővült a részleg. A szobákban elhelyezett új, színes babaágyak légzésfigyelővel vannak ellátva, megkönnyítve az édesanyáknak gyermekük folyamatos figyelését, miközben az anyukák már a kórházban hozzászokhatnak ezeknek a készülékeknek a használatához. Emellett a kórház beszerzett egy melegítőmatraccal ellátott nyitott inkubátort, amely lehetővé teszi, hogy az érett és egészséges, de kis súlyú – 2500-2600 grammos – újszülött az édesanyja mellett lehessen.

Az újszülött-ellátó és közvetlen szomszédságában elhelyezkedő szülőszobák felszereltsége ugyancsak tovább korszerűsödött, két modern élesztő asztal, hosszmérős csecsemőmérleg, kékfény lámpa, multifunkcionális szülőágy, a magzatok méhen belüli állapotának vizsgálatára általánosan alkalmas hordozható és víz alatti mérésre is használható cardiotocográf beszerzésével.  

A pályázat során megvalósuló fejlesztések a családbarát szemlélet iránt elkötelezett kórház értékrendjét tükrözik, s egyben irányt mutatnak az intézmény további céljainak elérésében. A tatabányai kórház szeretné, hogy a szülés és gyermekvállalás első percei és órái a szülők meghatározó élménye legyen, segítse őket a család összetartásában, s motiválja későbbi gyermekvállalásukat.

A helyszínen megrendezett sajtótájékoztatón Michl József, Tata polgármestere egy könyvcsomaggal ajándékozta meg a szülészeti osztályt, a könyveket a kismamák, édesanyák forgathatják majd a kórházban eltöltött időben.