A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A hársfa virága – tatai könyvbemutató a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett könyvbemutatót február 25-én Tata Város Önkormányzata a Városháza dísztermében.

 

A helyszínen „A hársfa virága” (Különös sorsok, igaz történetek) című, már harmadik kiadásban megjelent könyvét a szerző, H. Bodó József mutatta be egy zenés irodalmi est keretében. A nagysikerű, önéletrajzi ihletésű könyv hiteles korrajz a Rákosi-rendszerről, 1956-ról, a forradalmat követő példátlan megtorlásról és a Kádár-rendszer Magyarországáról, emellett a történet egy családregény is egyben.

„Ez a könyv nem csupán az 1956-os forradalomról szól, sokkal több annál: szépirodalmi dokumentumregény, mely az első világháború és napjaink közötti időszakot hús-vér emberek sorsán keresztül mutatja be. A szerző személyes érintettsége méltán hitelesíti a forradalmat követő megtorlás iszonyú gyakorlatát. A korabeli szereplők jellemábrázolásán keresztül megérthetjük Magyarország mai helyzetének, kettéosztottságának múltban gyökerező okait. A mai fiatalság számára ezek az írások elengedhetetlenül fontosak lennének!” – olvasható a kötet ajánlójában.

H. Bodó József Budapestről érkezett a tatai bemutatóra, ahol elmondta: - Pontosan tudom, hogy mi történt az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, hiszen az akkori események körbevettek, és mint 56-os elítélt, kötelességemnek éreztem leírni a történetemet. 1959. március 15-én szabadultam a börtönből, ahol sok olyan cellatársam volt, akik tevőlegesen, komolyan részt vettek a fegyveres harcokban, így számos egybehangzó vallomást, elbeszélést hallottam az eseményekről – nyilatkozta az író, aki hozzátette, a könyvben megírta az édesanyja történetét, és édesapja sorsáról is vall.

Az elkészült könyv kéziratát a szerző először a Terror Háza Múzeumba vitte el, ahonnan megerősítő biztatást kapott a megjelentetésére, de mivel nem volt egyszerű kiadót találnia, így végül magánkiadásban adta ki, először az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

A Városháza dísztermében Michl József polgármester köszöntötte az érdeklődőket, Rigó Balázs alpolgármester pedig a könyvhöz készült méltatásokból válogatva idézett. „A hársfa virága” könyvesbolti hálózatban nem beszerezhető, aki szeretné megvásárolni, a www.aharsfaviraga.hu  weboldalon keresztül rendelheti meg.