A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szőgyénben is bemutatkozott V. Smídt Róbert egyedülálló táblaképe

Tata tesvértelepülésén, Szőgyénben február 27-én került sor V. Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész, Tata Város díszpolgára "Himnusz" című táblaképének bemutatására.

 

Az egyedülálló faragványt, amely 6 éven át készült, 2017 tavaszán mutatták be Tatán a Városháza dísztermében. A 10 négyzetméter nagyságú, 5x2 méteres és 800 kilogramm súlyú tölgyfából faragott táblakép a magyarság történelmét jeleníti meg a honfoglalás előtti időszaktól. A kép, középpontjában a pozsonyi csatát idézi fel, egy életfával és uralkodókkal - ahogyan mindezt a történelem viharai tépik szét. A táblaképen megjelenik a remény fénye, a Szent Korona, a kard és a lobogó, valamint a két sarkában hazánk őrangyalai, Gábriel és Mihály arkangyalok. A tatai bemutatót követően a táblakép országjáró útra indult és hazánk valamint a Felvidék számos pontján megtekinthették az érdeklődők, a szőgyéni bemutató már a 23. állomása a faragvány körútjának.

A helyszínen Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Michl József, Tata polgármestere méltatta a művészt és alkotását. V. Smídt Róbert bemutatta a táblaképen látható több mint ezer éves történelem ihlette szimbólumokat, Szőnyi József pilisszántói helytörténész pedig a Csillagösvény kapcsán beszélt a fafaragóművész munkásságáról.

A „Himnusz" című táblakép március 12-ig látható a szőgyéni kultúrház aulájában, ahonnan majd végső helyére, az Országházba kerül.

(Fotók: Berényi Kornélia)