A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

18. alkalommal rendezték meg a Farsang Kupát Tatán

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségen belül, a Tata és Környéke Regionális szervezet 18. alkalommal rendezte meg a Farsang Kupa Gasztronómiai Bajnokságot  (szakács, cukrász, cukorvirág, felszolgáló, pék szakmákban), kiegészítő szakmai és szórakoztató programokkal március 7-én Tatán, a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban.

A Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokság már évek óta kategóriájában Magyarország legnagyobb és legrangosabb versenye, az itt sikerrel szereplő versenyzők évről évre számos világversenyen is bizonyítják tudásukat.

A helyszínen kuriózumként az idei stuttgarti Kulináris Olimpián (IKA Culinary Olympics – 60 nemzet közel 2.000 versenyzője mérte össze tudását) cukrászati artisztika kategóriában aranyérmet nyert magyar versenyzők közül hatan mutatták be  különleges munkáikat a nagyközönségnek.

A versenyt 18 évvel ezelőtt Petrezselyem Antalné (Venesz-díjas mestercukrász) hívta életre, fő szervezője Petrezselyem Adrienn, aki az alapító szellemiségét viszi tovább. Az esemény 2020-as védnökei Dr. Sölch Gellért (EMMI stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár), Michl József (Tata Város Polgármestere), szakmai védnökei pedig Krivács András (Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség) és dr. Szerencsés László (Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) voltak.

Az idei versenyen 128 versenymunkát zsűriztek, ebből 51 alkotás a felnőtt kategóriában, 77 pedig a tanulók által készült. A szakmák megoszlása az előző évekhez hasonlóan alakult: 15 szakács, 80 cukrász, 13 felszolgáló és 20 pék versenyzett.

Igazi sikernek látják a szervezők, hogy a kiállított munkák színvonala több kategóriában  látványosan emelkedett 2020-ban, ezt az eredmények is jól mutatják: a zsűri 60 aranyérmet (20 felnőtt és 40 tanuló), 33 ezüstérmet, 25 bronzérmet és 7 oklevelet osztott ki. A zsűri az egyes kategóriák értékelése során arra biztatta a versenyzőket, hogy fogadják meg a visszajelzéseket, dolgozzanak továbbra is szorgalmasan, hiszen egykor ők is versenyzőként kezdték.

A 128 versenyző Magyarország minden szegletéből érkezett, Mosonmagyaróvártól Orosházáig, Kisvárdától egészen Kaposvárig, valamint határon túlnyúlva is képviselték a szakmákat.

Komárom-Esztergom megyéből 17 alkotás versenyzett – ezek közül 10 arany, 1 ezüst, 4 bronz és 2 oklevél minősítést kapott. Az összetett bajnok 2020-ban Süttő Emese (Avalon Park Miskolc) lett.

A legeredményesebb iskola ismét a mosonmagyaróvári Haller János Szakközépiskola lett, a második helyen a budapesti Szamos Mátyás Szakközépiskola, harmadik helyen pedig a békéscsabai Zwack József Szakközépiskola végzett.