A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A vendéglátóhelyeken és üzletekben való tartózkodás szabályai

A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet rendelkezései értelmében a veszélyhelyzet időszakában 2020.március 17. napjától a vendéglátó üzletben tartózkodás szabályai a következőek:

 

-Vendéglátó üzletben 15.00 óra után, 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni! 15.00 óra után, 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás.

A kereskedelmi tevékenységet folytató üzletben tartózkodás szabályai:

-Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével minden egyéb kereskedelmi tevékenységet folytató üzletben 15.00 óra után, 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos!

-Szabálysértést követ el, aki

a) vendéglátó üzletben,

b) üzletben,

c) rendszeres zenés, táncos rendezvényen,

d) a rendezvény helyszínén, valamint

e) az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseményen, függetlenül annak nyilvánosságától (színház, tánc-, zeneművészet), a moziban, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott közgyűjteményben, közművelődési intézményben és közösségi színtérben meg nem engedett időpontban vagy meg nem engedett módon tartózkodik.

-Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi. A fentiek értelmében tehát nem a kereskedelmi egységet működtetőket kötelezi, korlátozza

közvetlenül a jogszabály, hanem a vendégekre és a vásárlókra vonatkozó tartózkodás szabályait határozza meg.

Az üzemeltetőknek, tekintettel a veszélyhelyzetre, a 15.00 és 06.00 óra közötti időszakban a korlátozás feloldásáig gondoskodniuk kell a zárva tartásukról.

Kérjük, hogy a járvány mielőbbi megfékezése érdekében legyenek figyelemmel a Kormány rendelkezéseire!