A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megkezdődött az online fejlesztő munka a tatai óvodákban

Bár a tatai óvodák zárva tartanak és ügyeleti rendszerben működnek, az óvodai foglalkozások nem maradtak abba, hiszen az intézmények már elkezdték az online, egyéni fejlesztési tervek alapján megalkotott óvodai foglalkozásokat. A kezdeti tapasztalatok nagyon pozitívak, kicsik és nagyok egyaránt hatékonyan használják a szokásostól eltérő ötleteket, és az intézmények is mindennapos kapcsolatban maradtak a gyermekekkel.

 

A Tatai Bartók Béla Óvodában az online óvoda az intézmény honlapján elérhető, a felületen már vannak feltöltött anyagok. A legfontosabb a jelenlegi helyzetben a szülőkkel való kapcsolattartás, amelynek biztosítására ezekben a hetekben a Facebook csoportok és az ott elküldött üzenetek játsszák a főszerepet. Mivel a  nagycsoportosokkal végzett torna a mindennapjaik része volt, így a nevelők már tervezik, hogy ezentúl videó üzenetek formájában tegyék elérhetővé a kicsik számára a célzott mozgást. Fejlesztő pedagógusuk heti rendszerességgel küldi az anyagot a nagycsoportos gyerekeknek, a logopédusok pedig személyesen vették fel a kapcsolatot a szülőkkel. Eddigi tapasztalataik szerint a gyerekek várják az üzeneteket, az anyukák és apukák pedig örülnek az ötleteknek, jó tanácsoknak.

A Tatai Kertvárosi Óvodában március 23-tól szintén digitális úton juttatják el a gyermekek otthoni tevékenységéhez szükséges oktatási anyagot a szülők számára. Az intézmény saját Facebook oldalára töltik fel a heti feladatokat. Az óvodapedagógusok fontosnak tartják a fokozatosság elvének betartását - hiszen a szülőknek és a gyermeknek egyaránt át kell állniuk erre az újfajta ismeretelsajátítási folyamatra, - ezért erre a hétre egy már ismert mese feldolgozását tűzték ki célul, melyhez pontos útmutatót is készítettek. A mesével kapcsolatos alkotásokat a szülők folyamatosan dokumentálják, rengeteg képet és videót kaptak már az óvónők.  Folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gyermekek fejlődésével kapcsolatos feladatokat lelkiismeretesen el tudják látni minél egyszerűbb, otthon fellelhető eszközök segítségével. Hamarosan, az egyéni fejlesztő foglalkozásokat igénylő gyermekek szülei is hozzá fognak jutni e- mailen keresztül a fejlesztő tevékenységek anyagához. Szülői segítség és felajánlás is érkezett hozzájuk a digitális oktatáshoz szükséges feladatok támogatására, melyet ezúton is köszönünk!

A Kincseskert Óvodában az elmúlt héten az óvodapedagógusok telefonon minden szülővel felvették a kapcsolatot, s elmondták nekik, hogy hétfőtől várják a gyermekeket és a szülőket egy közös online játékra. Mivel azt szeretnék, hogy  senki se maradjon ki, így nagyon sok gyermek számára színes ceruzát, festőfelszerelést és rajzpapírt juttattak el. Az óvónők elmondása szerint nagyon meghatódtak és örültek ennek a lehetőségnek a családok. A napi szintű kapcsolattartás telefon, Facebook zárt csoport, e-mail és skype segítségével zajlik. A pedagógusok saját magukról felvételeket küldenek a családoknak, amin meséket, verseket mondanak, bemutatják az otthoni kiskertben termelt növényeket és a ház körül élő állatokat, jógaoktató munkatársuk pedig közös családi tornára hívja a gyermekeket és a szülőket. A mindennapos testneveléshez kaptak egy linket, melyben közös (szülő-gyermek) tornát ajánlottak a családok figyelmébe. A víz világnapjához kapcsolódva mintázás témakörében különböző barkácsolási lehetőségeket kínáltak fel a családoknak.

A Geszti Óvoda eddigi tapasztalatai szerint is jól működik az online ovi. Heti terveket készítenek, és kiküldik a szülői csoportokba, így a családok megkapják azokat a programokat, játékokat, fejlesztéseket, amelyeket az óvodában is nyújtanának. Napi szinten beszélnek a szülőkkel, skype-on mesélnek és érdeklődnek arról, mivel telik a napjuk. A kisgyerekek is üzennek nekik " nagyon hiányoztok" feliratú képeket töltenek fel az otthoni tevékenységeikről.

A Tatai Fürdő utcai Néphagyományőrző Óvoda is jó megoldásokat kínál az új helyzetre. Honlapjukon  „online ovi” aloldalt hoztak létre, melyen óvodai csoportokra lebontva szerepelnek a feladatok, heti beosztásban. Ezek a képességfejlesztő feladatsorok többek között  tartalmazzák a vizuális nevelés, a zenei képességfejlesztés, a mese és versmondás, a mozgás és a bennünket körülvevő világ megismerésének lehetőségeit. Az óvodapedagógusok Ötletbörze címmel olyan hasznos linkek válogatását is elérhetővé tették, melyeknek segítségével a szülők érdekes tippeket kaphatnak, és újabb javaslatokat találnak az idő hasznos eltöltéséhez gyermekeikkel.

Az online óvodai fejlesztés tehát zavartalanul elindult Tatán, köszönet minden óvodapedagógusunknak, és természetesen az együttműködő szülőknek is!

(Fotók: A Kincseskert Óvoda apróságainak online fejlesztés során készült alkotásai).