A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Biztonságosan működik a tatai óvodai ügyeleti rendszer

Az elmúlt időszakban tovább bővült a tatai óvodai ügyeleti rendszer, s várja azon szülők jelentkezését, akik munkájuk miatt  már nem tudják biztosítani gyermekeik otthoni felügyeletét. Az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi és támogatja az intézmények működését, melyről Michl József polgármester és Rigó Balázs alpolgármester tartott tájékoztatót május 11-én a Bartók Béla Óvodában.

 

Michl József a helyszínen elmondta: - A koronavírus-járvány miatt a tatai intézmények korlátozottan működnek, viszont mára a szülők közül egyre többen igénylik, hogy a bölcsődék mellett az óvodáinkat is megnyissuk, így az elmúlt időszakban egyre több óvoda nyitotta meg a kapuit. A városvezető hozzátette: - sorra járjuk az intézményeket, ahol az óvodavezetők bemutatják, hogyan készültek fel a nyitásra, hogyan fertőtlenítenek és hogyan szervezik meg az ellátást. A cél a stabil, biztonságos működés, hogy a lehető legjobb körülmények között tudjuk fogadni a kisgyermekeket, és ez eddig jól is sikerült, hiszen az elmúlt hetekben mindenkit tudtunk fogadni, akinek a szülei jelezték az igényüket.

Az óvodai ügyeleti rendszer jelenleg az 5 fős csoportokban működő ellátást biztosítja azoknak a gyermekeknek, akiknek szülei a munkájuk miatt nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet.

Rigó Balázs alpolgármester az ügyeleti rendszerrel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Április 27-én tették nyilvánossá azt a kormányrendeletet, amelynek alapján az önkormányzatoknak kötelező biztosítaniuk a bölcsődei és óvodai ügyeletet, a rendelet április 30-án lépett hatályba, de itt Tatán már a veszélyhelyzet kihirdetése óta folyamatosan működik az ügyelet. A Csillagsziget Bölcsődében március 16. óta 367 gyermeket fogadtak, és a rendelet hatályba lépése óta nem kell bölcsődei gondozási díjat fizetniük a szülőknek. Az óvodákat illetően az elmúlt közel két hónapban 770 kisgyermek járt óvodába, az első héten még 3 intézmény működött ügyeleti rendszerben, aztán egy hétig a Csillagsziget Bölcsődébe jártak a gyermekek az akkori igényeknek megfelelően. Ezt követően a Bartók Béla Óvoda várta az ovisokat, április 27. óta pedig már négy óvodánk nyitott meg. Az önkormányzat természetesen a gyerekek folyamatos étkeztetését is biztosítja, vagy az óvodában, vagy kiszállítással. A bölcsődéseknek, az óvodásoknak és az iskolásoknak az elmúlt majd két hónap alatt közel 7 ezer adag meleg ételt szállítottak ki, ezen belül az óvodásoknak és a bölcsődéseknek 2700 adagot. Rigó Balázs kiemelte: - A kiszállításban részt vesznek az önkormányzat munkatársai, a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete, az önkéntesek és a tatai polgárőrök, nekik köszönjük a segítségüket. Nagy köszönet jár a bölcsődei kisgyermeknevelőknek és az óvodapedagógusoknak is, akik az online-ovi módszerrel naprakészen és személyre szabottan segítik, felügyelik a tatai gyermekek fejlesztését, lelkiismeretesen tartják a kapcsolatot nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is, és továbbra is minden kérdésben, kérésben rendelkezésre állnak, megtartva a személyes kapcsolattartás lehetőségét.