A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Online adatbázist hozott létre a tatai múzeum az 1869-es népszámlálásról

Május 18-án, a Múzeumi világnapon mutatta be a Kuny Domokos Múzeum azt az online adatbázist, amely az 1869-es népszámlálás adatait összegzi. A helyszínen emellett a tatai múzeum megújult weboldaláról és az intézmény online tartalmi szolgáltatásairól is szó esett. Mindezekről a Német Nemzetiségi Múzeumban tartott sajtótájékoztatót Rigó Balázs alpolgármester, Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója és Stegmayer Máté segédmuzeológus.

 

150 évvel ezelőtt, 1869-ben tartották hazánkban az első hivatalos népességszámlálást. A felvételi íveken lakcímenként az összes lakó adatát név szerint felvették (név, születési idő, családi állapot, vallás, foglalkozás, stb.), melyeket ezt követően számszerűsítve – személyes adatok nélkül – közöltek 10 évente a statisztikai évkönyvben. Az eredeti felvételi íveket a későbbi népszámlálások után többnyire selejtezték. Néhány megyére vonatkozó felvételi ívek azonban fennmaradtak, így történt ez a történeti Komárom vármegyére vonatkozó ívekkel is, melyeket a szlovákiai Nyitrai Állami Levéltárban őriznek. Ezen gyűjteményben elérhetőek a Tatára és a környező településekre vonatkozó 1869-es felvételi ívek. A Kuny Domokos Múzeum arra vállalkozott, hogy ezeknek a népszámlálási íveknek az adatait összegyűjti, rendszerezi és adatbázis formájában online elérhetővé teszi egy jóval szélesebb keresési lehetőséggel. Első körben Tata-Tóváros és a Tatai járás, azaz Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos és Vértestolna települések válnak kereshetővé. Több mint 20.000 személy, 150 évvel ezelőtti, százezres nagyságrendű adatai válhattak így könnyen elérhetővé városunk múzeumának segítségével. Az adatok elérhetősége a következő:  www.nepessegszamlalas1869.kunymuzeum.hu.

A sajtótájékoztató napja, május 18. az Internet Világnapja is. Ebből az alkalomból mutatta be a tatai múzeum megújult honlapját, melyen keresztül a  nagyközönség a múzeumi hírekről, információkról értesülhet. A friss tartalmakkal és megújult designnal jelentkező weboldal továbbra is a régi helyen, a http://kunymuzeum.hu/ címen érhető el. 

(Fotó: Kuny Domokos Múzeum).