A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A férfiakat köszöntötte a Városi Nyugdíjas Klub

Kedves Klubtársak!

 

Nagyon örülünk, hogy városunkban nagyon kevés személynek kellett hatóságilag elrendelt karanténba vonulni, mert ugye mi, a Városi Nyugdíjas Klub tagjai mindnyájan önkéntes karanténban töltöttük, töltjük az időnket. Megköszönöm Mindnyájuknak, hogy fegyelmezetten betartották az előírásokat és otthon maradtak. Azt külön megköszönöm, hogy telefonon tartották egymással a kapcsolatot, sőt amint lehetett, rövid időre a megengedett időszakban a kötelező távolságtartás mellett személyesen is találkoztak egymással a közelben lakók. Tudtommal egyetlen klubtagunk sem lett a járvány áldozata.

Hagyományunkhoz híven, Ivó és Milán napján férfi klubtársainkat, „a teremtés koronáit” köszöntjük. Ez a nap a március 8-i Nőnaphoz hasonlóan alakult ki a férfiak köszöntésére. 

Az Ivó név felfegyverzett harcost jelent. Szent Ivó tisztelete, aki többek között a jogászok védőszentje, főleg olasz és francia nyelvterületen terjedt el.

A szláv eredetű Milán név jelentése: kedves. A 2000-es években az egyik leggyakoribb név volt hazánkban. Ezt a nevet kapta az olaszországi Milánó városa. Neves írónk volt Füst Milán, aki a Nyugat című folyóiratnak volt főmunkatársa. Prózái mellett, élete 80 éve alatt mindössze 100 verset írt. Ő volt a legmegfontoltabb magyar költő.

Idén nem tudjuk együtt megtartani az ünnepet, reméljük jövőre a megszokott formában tudunk együtt ünnepelni. Isten éltese sokáig férfi klubtársainkat! Kívánok Mindnyájuknak jó egészséget, türelmet és jó helytálló tehetséget!

Ezen a napon emlékezünk továbbá az alábbiakról:

1974-ben ezen a napon találta fel ifjabb Rubik Ernő a róla elnevezett világhírűvé vált Bűvös-kockát.

100 éve született Karol Wojtyla, hajdani krakkói érsek, a közelmúltban szentté avatott II. János Pál pápa. Tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen. Több mint 100 alakalommal utazott külföldre, nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa. A világsajtó ezért elkeresztelte „utazó pápának”. Boldoggá avatott 1338 embert és szentté avatott 482 példás életű személyt. Ő avatta boldoggá Kalkuttai Teréz anyát, és az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. Szentté avatta IV. Béla egyik lányát, Kingát, valamint Nagy Lajos király leányát, Hedviget. II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő egyházfő Szent Péter és IX. Piusz után. Ő a történelem legközkedveltebb pápája és a legismertebb lengyel a világon.

Bizonyára emlékeznek a híres fodrászra: Gedeon bácsira, a népszerű énekes, Szécsi Pál dalára:

„Fodrász üzlet, pletyka, hangos női csacsogás, locsogás lotyogás

Tartós hullám, tupír, hajfestésre várakozás

Elvarázsolt meseország az egész Meseország királya egy őszes úr, kit mindenki becéz

Gedeon bácsi, a nők bálványa

Őt minden hölgyvendég úgy imádja

Minden asszony keresi a kegyét

Gedeon bácsi, a női fodrász

Nagy művész ő, a fő hajszobrász

Megszépíti a páciens fejét

Nem tudom, hogy amit mondok, végül hiszik-e

Házi bort visz néki minden héten Gizike, picike Micike

Salgovácné túrós buktát sütöget

Azzal akar kedveskedni a mesternek ő egy keveset

Összevesznek érte naponta a csacsi nők

Kényes dámák nyomban afrikai emberevők, kannibálok

Tejben-vajban fürdetik az öreget

Meseország királya egy őszes úr, kit mindenki szeret

Gedeon bácsi, a nők bálványa

De otthon őt is az asszony várja

S ettől szinte elveszti a fejét

Gedeon bácsi egy sámlin reszket

És csendben átkozza azt a percet

Amikor megismerte a nejét.”

Tata, 2020. május 19.

 

                                                                         Kun Imre klubelnök