A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Június 2-tól kiscsoportokban, oktatási céllal látogathatóak az iskolák

Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

 

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: - az iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik. Azonban június másodikától, ha az intézmény és a pedagógusok szükségét látják, kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban. Erről az intézmények dönthetnek, tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki - tette hozzá.

Június 2-ától június 26-áig minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. Ezzel bővül a gyermekek felügyeletébe bevont intézmények köre, mivel eddig csak a kijelölt iskolákban fogadták a tanulókat, most viszont mindenki a saját intézményébe mehet majd. Azokat, akik lakóhelyüktől nagyobb távolságra jártak iskolába, most igény esetén a lakóhely szerinti iskolának is fogadni kell.

A tanév időszakában, június 2. és 15. között elsősorban tanulást támogató, felzárkóztató programok szervezhetők az iskolákban, június 16 - tól, a tanév befejezésétől pedig június 26 – ig a következő tanévre is készülhetnek már, de táborok, tematikus napok is rendezhetők.

Az óvodák és a bölcsődék kapcsán Maruzsa Zoltán kiemelte: - nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson.

(Forrás: MITI, koronavirus.gov.hu)