A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatát választotta új beruházása helyszínéül az Avalon Center Kft.

A három versenyben maradt helyszín, Balatonföldvár, Zamárdi és Tata közül városunkat választotta következő prémium szállodájának helyszínéül az Avalon Center Kft. Az új szálloda építéséről május 26-án tartott a beruházó sajtótájékoztatót Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban.

 

Az Avalon Center Kft. választása azért esett Tatára, mert városunk különleges történelmi múltjával, kiemelkedő esztétikai és környezeti értékeivel, egyedülálló természeti adottságaival méltó helyszíne lehet egy magas hozzáadott értékű beruházásnak. A sajtótájékoztatón Pantl Péter, az Avalon Cégcsoport kommunikációs és marketing igazgatója elmondta: - tavaly döntöttek arról, hogy szeretnék folytatni azt az értékteremtő beruházást, amely az Avalon miskolctapolcai szállodájával elkezdődött. Pantl Péter kiemelte: - nem az üzleti érték a fő szempont, hanem, hogy olyan fejlesztést valósítsanak meg, amely további értékeket ad annak a településnek, amely befogadja a beruházást.

A tervezett szálloda jellemzőivel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott: - A várhatóan ötcsillagos besorolású Avalon Lake Tata szálloda 120 szobás, stílusában Tata építészeti örökségéhez illeszkedő, a természetes és épített környezeti adottságokat maximálisan figyelembe vevő fejlesztés lesz. A bemutatott látványtervek perspektívában, méretben, stílusban egyaránt olyan épületet mutattak, amely méltán csatlakozik Tata több évszázados építészeti örökségéhez. A műemlékvédelmi és környezeti adottságok, illetve a városvezetés által megszabott kritériumok komoly feladat elé állították az épület  tervezőjét. Csikós Mihály, az Avalon Park és az Andrássy Kúria tervezője ezzel kapcsolatban így fogalmazott: - „Bár mondják, hogy a kötöttségek az építészek barátai, mivel határozott irányokat tudnak mutatni, de azért a tatai tó partján létrehozandó épülettől minden építész térde megremegne. Én is így voltam ezzel, hiszen a különleges helyszín különleges feltételrendszert szab, így a tervezés megkezdésekor rögtön elkezdtem kutatni a szabályzók után és itt bizony sok "barátra" leltem, mint építész. Ezalatt értem a műemléki védettséget, a Natura 2000 besorolást, illetve a Ramsari övezetet. A történelmileg kialakult városszövetbe való illeszkedés is igen fontos szempont. Többször bejártam a környéket, úgy a lóistálló környékén lévő és a gimnázium alatt található ligetes, erdős területet, mint a vele szemben elhelyezkedő partot, többször megfigyelve azt a karakteres sziluettet, amit a táj és az épületek alkotnak.”

Pantl Péter tájékoztatott arról, hogy a korábbi híresztelésekkel szemben az Öreg-tó továbbra is körbejárható marad, a szálloda magassága maximálisan nem éri el a 19 métert, a parkolás mélygarázsban valósul majd meg, illetve a szálloda semmilyen perspektívából sem takarja ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét.

A mintegy 25 milliárd forint összértékű beruházás legalább 120 munkahelyet teremt és évi 100 milliós adóbevételt jelent Tatának. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a szállodafejlesztés városunk turisztikai értékét még inkább Magyarország és Közép-Európa élvonalába emeli, ahogyan Miskolctapolca esetében is történt. A hotel környezetének meg és felújításában egy városfejlesztési megállapodás keretében szerepelnek majd zöldfelületi és épített területek, így például játszótér, erdei tornapálya és szabad strand fejlesztés is. A projekt részeként felújított lóistálló műemlék épületét, mely étteremként funkcionál majd, a szálloda wellness részleghez hasonlóan  minden tatai számára látogathatóvá teszik.

Michl József polgármester a sajtótájékoztató meghívott vendégeként általánosan a városfejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban elmondta: - Mi vendégek vagyunk ezen a földön, a teremtett világ alakítói, és a teremtés folytatói is. Éppen ezért kiemelt felelősséggel tartozunk a teremtett világért, és az elődeinktől kapott szellemi, épített örökségért. Tata városfejlődési történetének fontos állomása volt a tatai vár, amelyet eredetileg Zsigmond király palotának építtetett, a szabadidő eltöltéséhez. Később, látva városunk értékeit az Esterházy család létrehozott egy kastélyegyüttest, az angolkertet, malmokat, templomokat, iskolákat. Emellett művészeket, építészeket, szerzeteseket, tanárokat hívtak Tatára, és munkát adtak az itt élőknek, jól párosítva a lehetőségeket az adottságokkal és a gazdasági érdekeikkel. Az elmúlt évek során többek között elindult a Piarista Rendház és az Esterházy kastély felújítása, átalakult a Kossuth tér, hamarosan elkészül a Szent Kereszt Templom új arculata, megújult a Kálvária-domb, átépítés alatt áll a Kőfaragó ház, elkészült a sportcsarnok és a városi piac is. A közeljövőben előttünk álló feladatok közé tartozik a Magyary Zoltán Művelődési Ház felújítása és a tatai vár előtti terület átalakítása. Ebbe a városépítési folyamatba érkezett az Avalon megkeresése. Michl József hozzátette: - amikor egy befektető megkeresi az önkormányzatot, az első feladat az, hogy a legaprólékosabban áttekintsük a fejlesztés menetét és módját, annak lehetőségeit és következményeit. Éppen ezért a jogszabályok és Tata saját szabályzása valamint az érdekeink mentén kell reagálnunk. Ha egy beruházás lehetőséget ad a helyi gazdaság fejlesztésére, a munkalehetőségek körének bővítésére valamint a helyi adóbevételek növelésére, akkor kötelességünk azt a beruházást nagyon komolyan áttekinteni - fogalmazott a városvezető hozzátéve, hogy az önkormányzat nagyon szigorú feltételeket szabott a fejlesztéshez, és ezeket már az első találkozáskor nyilvánvalóvá is tették. Ilyen volt többek között az, hogy a szálloda forgalma ne terhelje a belváros közlekedését, az Öreg-tó partja továbbra is körbejárható maradjon, és hogy az Avalon Center Kft. városfejlesztési megállapodás keretében hajtson végre egyéb fejlesztéseket is az épülő szálloda környezetében lévő önkormányzati területeken. A közeljövő lépéseivel kapcsolatban Tata polgármestere hangsúlyozta: -  a most elindított szabályozási terv módosítás és az ahhoz szükséges összes vizsgálat, tanulmány elkészítését követően egy lakossági fórum után a képviselő-testület dönt arról, hogy a szabályozási tervet a beruházó kérelme szerint módosítja-e. Ez a munkafolyamat elindult, de még az elején járunk. A cég tehát először is elkészítteti a szükséges tanulmányokat, és ezt követően lesz lehetőségük a tataiaknak megvitatni az ügyet, majd a képviselőknek döntést hozni.

Az Avalon Center Kft. saját közösségi oldalt hozott létre a tatai beruházással kapcsolatban. A Facebookon elérhető „Avalon szállodalánc beruházás” elnevezésű oldalukon folyamatosan részletes, nyilvános tájékoztatást adnak a fejlesztés lépéseiről, és beszámolnak a tervezés és kivitelezés állomásairól.

A tatai sajtótájékoztatót a cég élőben is közvetítette közösségi oldalán, a teljes esemény visszanézhető a: https://www.facebook.com/108182144107534/videos/609558312977462/  linken.