A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Lépésről-lépésre indul újra a kulturális élet és a turizmus Tatán

A koronavírus járvány miatti vészhelyzetet követő nyitásról, és a következő időszakra tervezett tatai programokról rendeztek sajtótájékoztatót június 3 - án Tatán, a Vármúzeum kávézójának teraszán.

 

A helyszínen a tatai múzeum újranyitásáról, nyári programjairól és tematikus táborairól, valamint a helyi turisztikai lehetőségekről egyaránt szó esett.

Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója elmondta: - a korlátozások enyhítése nyomán jól érzékelhető, hogy egyre inkább fokozódik az érdeklődés a múzeum programjai iránt. A Kuny Domokos Múzeum újranyitásának pontos dátumát természetesen a jogszabályok fogják meghatározni, de a tervek szerint június 19 - től várják ismét a látogatókat, kiemelt figyelmet fordítva a biztonsági előírásokra, a fertőtlenítésre, a maszkok használatára és a védőtávolság betartására. Annak érdekében, hogy minél több látogatót tudjanak fogadni, 8-től 18 óráig lesz nyitva a vármúzeum, ahol az első két órát a járvány szempontjából legveszélyeztetettebb korosztály számára fogják fenntartani. Dr. Schmidtmayer Richárd kiemelte: - ez egy kísérleti időszak lesz, amely az igények és a szabályváltoztatások tükrében módosulhat majd. Beltéri tárlatvezetésekre egyelőre valószínűleg nem lesz lehetőség, ezért különböző programokat szeretnének rendezni a vár udvarán valamint a város számos pontjain.

A Kuny Domokos Múzeum júliusban tematikus nyári táborokat is szervez. Július 6-tól a művészetek iránt érdeklődő gyerekeket várják, július 13-tól drámapedagógiai módszerekkel lehet majd ismerkedni, július 27-től pedig helytörténeti tábort rendeznek az érdeklődő fiataloknak. Emellett a tervezett nyitás napján, június 19-én indul az a 3 napos programsorozat, mely a Régészet Napjához fog kapcsolódni.

A sajtótájékoztatón Berczelly Attila, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott: - a járvány elmúlt hónapjaiban minden létesítményük zárva tartott, s a bevezetett intézkedések feloldása után egészen biztos, hogy ez a nyár nem olyan lesz, mint amit megszoktunk. A Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. az előttünk álló hetekre elsődlegesen nem rendezvények szervezésében gondolkozik, hiszen ebben a tekintetben még mindig szigorú korlátozások vannak érvényben. Azok a létesítmények, amelyekben a sportcélú tevékenységet már lehetővé teszik, újra nyitottak az adott közösségek számára, és a szabadtéren látogatható attrakciók is működnek. Ilyen például a Tatai Fényes Tanösvény, amelyet újranyitása óta nagyon sokat kerestek fel. A tervek szerint, amennyiben a jogszabályok is engedik, a Nyári lak és a mellette található konyha június 19 - én nyitja meg kapuit, várhatóan a korábbinál rövidebb nyitva tartással.

Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztika Egyesület TDM menedzsere a mögöttünk álló időszakkal kapcsolatban tájékoztatott arról, hogy március közepén bezárták az információs irodájuk ügyfélterét, és olyan háttérmunkát végeztek, amely az újranyitásra való felkészülést szolgálta, biztosítva az egyesület tagjai számára szükséges információkat a válságkezelés időszakára, és a járvány utáni helyzetre vonatkozóan egyaránt. Június 2. óta az információs iroda ismét fogadja az érdeklődőket, június 12 - től pedig Tatán és Oroszlányban is megnyitják a szabaduló játékokat, kis létszámú csapatok számára. Emellett a vezetett városnéző séták is hamarosan újraindulhatnak, de ezek esetében is betartják az óvintézkedéseket, a résztvevők száma és a biztonságos távolságtartás tekintetében.

Fokozatosan és a legbiztonságosabb módon indulnak tehát újra a tatai intézmények, programok és turisztikai szolgáltatások. A szabadidőnk megtervezésekor érdemes ellátogatni azokra az online felületekre, amelyek naprakész, hiteles információkkal szolgálnak, és folyamatosan frissülő tartalmakkal segítenek az eligazodásban:

http://kunymuzeum.hu/

https://tataivaroskapu.hu/

https://www.visittata.com/ , valamint a kapcsolódó közösségi média oldalak.