A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Izgalmas sportesemények várnak ránk idén nyáron Tatán

A koronavírus járvány világszerte megváltoztatta a 2020-ra tervezett rendezvények, sportesemények menetrendjét, így a Tatára tervezett programok jelentős része is módosult. Az enyhítések bevezetése után, az idei nyár kiemelt tatai sportprogramjairól rendeztek sajtótájékoztatót június 5-én a Városházán.

 

A helyszínen Michl József polgármester elmondta: - számos egyeztetésen vannak túl a nyári programok szervezőivel, s a járvány miatt eddig elmaradt események nagy része jövőre kerül megrendezésre. A sportprogramok megtartására azonban lehetőség nyílt, így a szezon második felében több látványos, népszerű rendezvény várja majd az érdeklődő tataiakat és a hozzánk érkező vendégeket.

Purgel Zoltán alpolgármester tájékoztatott arról, hogy a sportesemények szervezőivel részletes egyeztetést folytatott az önkormányzat az elmúlt héten, és a város lehetőségei szerint segíteni fogja őket programjaik biztonságos lebonyolításban.

A sajtótájékoztatón Róth Balázs a Footour SE elnöke, az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokság és Középtávú Magyar Kupa valamint a Tatai Minimaraton és Félmaraton versenyigazgatója úgy nyilatkozott: - a triatlon versenyeket illetően május végéig nagy volt a bizonytalanság, de a járványügyi szabályok enyhülésével mára biztossá vált, hogy az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokságot és Középtávú Magyar Kupát meg tudják rendezni július 18-án és 19-én. A tatai megmérettetés iránt nagy az érdeklődés, és mivel Európa szerte kevés versenyt rendeznek idén, így külföldi sportolók és olimpikonok is jelezték már részvételi szándékukat. A nevezés még nyitva áll, a www.oldlakeman3athlon.hu oldalon megtalálják a jelentkezők a szükséges és aktuális információkat. A Tatai Minimaraton és Félmaraton esetében is jó hírrel szolgált Róth Balázs, aki elmondta: - a nagy múltú és népszerű futóverseny időpontja az eredeti tervek szerint augusztus 1. A 37. alkalommal megrendezésre kerülő minimaraton nevezési felülete hamarosan elérhető lesz a www.tata.hu oldalon, ahol a lehető legtovább lehet majd regisztrálni. Az eseményre idén is meghívást kapnak Tata testvérvárosai, és a szervezők remélik, hogy minél több település tudja majd képviseltetni magát.

Szintén a futóverseny hétvégéjén, július 31. és augusztus 2. között látogat Tatára a Strandröplabda OB. Szalay Balázs, a versenysorozat egyik fő szervezője a Városházán elmondta: - a járvány miatt idén rövidebb lesz a bajnokság, melynek ezúttal Tata lesz az első állomása a megszokott helyen, az Öreg-tó partján. A döntőket augusztus 2-án tartják, az összecsapásokat a Magyar Televízió élőben fogja közvetíteni. Az OB sorozat záróeseményét, a bajnokság döntő fordulóját a Lupa Beach-en rendezik majd augusztus 28-30-án.

A megszokott tatai sportesemények mellett ezen a nyáron rendezik városunkban a Távcéllövő és Történelmi Íjász OB-t. A szervezők nevében Kovács-Pataki Csenge nyilatkozott arról, hogy eredetileg egy világbajnokság rendezésére nyerték el tavaly a jogokat, de ez a koronavírus járvány miatt meghiúsult, viszont a Magyar Íjász Szövetség úgy döntött, hogy az országos bajnokságot Tatára hozza augusztus 21. és 23. között. Az eseményre a kísérőkön kívül 300-350 embert várnak. Pénteki napon rendezik majd a távcéllövészetet, melynek helyszínét még hivatalosan nem jelölték ki, majd az azt követő két napon a vár környezetében mérik össze erejüket az íjászok.

Ezen a nyáron sem maradunk tehát látványos és izgalmas sportesemények nélkül. A tervek között egyébként még szerepel a Tatai Tóátúszás is, ennek a hivatalos időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az előzetes tervek szerint augusztus 30-án kerülhet rá sor. Emellett már biztos, hogy az őszi Tófutás sem marad el, amit várhatóan október 18-án rendeznek meg.