Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tata fejlődése a XXI. század első felében

Mi a célja a Magyary-tervnek? A közös fejlesztési célok megfogalmazása, alap, keret, amely Tata hosszútávú, több évtizedes fejlődését meghatározza. Nem csupán szakpolitikai anyag, hivatása elsősorban az, hogy Tata városa meghatározza az elkövetkező évtizedek fejlődési pályáját, célokat tűz ki, amelyeknek a város vezetése az élére áll. A Magyary-terv vízió a jövő Tatájáról a gazdag múltra, az épített és természeti kincsekre építve. Kultivált táj, kultivált emberek, közösségek – nem félünk kimondani, hogy ez a célunk, mert úgy gondoljuk, hogy minden téren, programokban a magas színvonal, a minőség illik Tatához…

A Tata XXI. századi fejlődésének keretet adó Magyary-terv kínálat az egész város számára, nem csupán az önkormányzat anyagi, szellemi forrásaira alapoz, hanem az egész város közösségét szólítja meg. Számtalan ötletet, programot javaslatot tartalmaz, amelyek megtermékenyítik az itt élők, itt működő közösségek képzeletét. Az ötletekből kultúrát formálunk, mert az ötlet maga még nem kultúra…

A fenntartható fejlődés, a „zöld gondolat” Tata fejlődésének szerves, természetes, organikus szempontjai. Kifejtjük, hogy milyen eszmék, igazodási pontok mutatnak utat a város jövőjét tervezők számára.

Tata népességmegtartó képességének fokozása mellett a képességmegtartó népesség – vagyis az itt élők minél magasabb szintű iskolázottsága, a polgárosultság magas szintje, a közéletbe való bekapcsolódás erősítése – is rendkívül fontos számunkra.

A Magyary-terv újszerű eszközrendszerrel is szolgál. Számtalan kisebb-nagyobb programot adunk, amelyeknek szervezője, irányítója, kezdeményezője az önkormányzat, de amelyekhez csatlakozni is lehet. Minden itt élőre, a több, mint félszáz civil szervezetre támaszkodva indulunk a közvetlenebb demokrácia felé. Ennek a közvetlenebb demokráciának már ma működő, ható érvényességéről győzött meg az a számtalan élénk érdeklődéssel kísért fórum, találkozó, amelyeken a 2007 őszén megjelent Magyary-terv Vitairatát megismerték, megvitatták a tatai közösségek, intézmények. Erőt és reményt ad az, hogy több száz írásos vélemény is érkezett, amelyeket beépítettünk a Magyary-tervbe, sőt ezt annyira értékesnek tartottuk, hogy az összes hozzászólást egybeszerkesztve mellékeljük a könyvhöz.

CsatolmányMéret
PDF ikon magyarykonyv_1.pdf1.61 MB