A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Új műfüves grundpálya várja a mozogni vágyókat a Bacsó Béla úti társasházi övezetben

Tata Város Önkormányzata a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen továbbfejlesztette a Bacsó Béla út 66. sz. közterületi részén meglévő sportolási lehetőségeket. A helyszínen új műfüves grundpályát avattak fel június 28-án.

 

A Bacsó Béla út 66/9 szám alatti társasház mögötti területen, a betonos kosárlabdapálya mellett épült fel a grundpálya, mely hozzájárul a körzet környezeti fejlődéséhez és újabb sportolási lehetőséget biztosít minden korosztály számára. Az MLSZ olyan labdarúgás stratégiai fejlesztési koncepciót dolgozott ki, melynek keretében az önkormányzatokkal együttműködve országszerte futballpályákat létesít. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, az MLSZ megyei társadalmi elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: - a tataival a 43. pálya készült már el megyénkben, s ezzel az országos rangsorban a 3. helyen állunk, Komárom-Esztergom megyét csak Budapest és Pest megye előzi meg. Ez azt jelenti, hogy térségünkben sokan szeretik a focit, nemcsak mint élsportot, hanem mint tömegsportot is. Dr. Kancz Csaba hozzátette: - a cél az, hogy minél többen focizzanak, gyerekek, felnőttek és idősek egyaránt, hiszen ezek a grundpályák mindenki előtt nyitottak, ezért is fontos, hogy a használati szabályokat betartsuk, s így minél hosszabb ideig szolgálják a közösségeket.

A pálya avatásán Purgel Zoltán alpolgármester úgy nyilatkozott: - Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. augusztus 27-i rendkívüli ülésén tárgyalta a Magyar Labdarúgó Szövetség által labdarúgópályák építésére kiírt pályázatról szóló előterjesztést, melynek nyomán a város pályázatot nyújtott be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez az Országos Pályaépítési Program keretében az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanon egy kisméretű, ún. grund, 14 x 26 méteres műfüves labdarúgópálya építésére. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, az MLSZ-el a kivitelezésre vonatkozó szerződés megkötésére 2019-ben került sor. A futballpályát az MLSZ építette meg, egyrészt TAO-ból, másrészt pedig önkormányzati önerő segítségével. Nagy köszönet jár azon cégeknek, amelyek támogatták a beruházást - emelte ki Purgel Zoltán.

A grundpálya kialakításának teljes bruttó költsége 17 607 811 forint, melyből az önkormányzat 3 495 718 forintot saját költségvetéséből biztosított, a fennmaradó összeg TAO felajánlásokból érkezett. A pálya építését megelőző tereprendezést a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. végezte el.

Gönczy Mihály, a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság tagja, az Önkéntesség Tatáért csoport alapítója, aki számos önkéntes akciót szervez a körzetben, a helyszínen elmondta: - Nagyon sokan várták már ezt a fejlesztést, amely kicsit visszahozza a gyermekkori grundpályák érzését is. Bár a pálya átadására most került sor, már az elmúlt hetekben látható volt, hogy sokan, örömmel használják azt.  

A pályán 50 mm szálhosszúságú műfű szőnyeg található, fehér vonalazással. A pálya tartozéka két darab kézilabda kapu hálóval (300x200 cm), emellett 1,1 méteres focipalánk veszi körbe, s a terület mesterséges megvilágítást is kapott. A pálya kivitelezéséhez szükséges TAO-t a Perfekt Motorfelújítási Kft., a T-HR Kft., az FTK Kft. és az L-System Kft. ajánlotta fel.

A tervek szerint a jövőben újabb hasonló grundpálya épül Tatán, a Kazincbarcikai úti társasházaknál.