A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Évadhirdetés a Jászai Mari Színházban

A Jászai Mari Színház a 2019/2020. évadban a veszélyhelyzet kihirdetéséig 151 előadást tartott, az előadások látogatottsága 95 százalékos volt. A március 11-ét követő időszakban a teátrum 98 előadása maradt el, melyek közül – a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján – a színház szeptembertől 73 előadást tervez pótolni.

A 2019/2020. évadra meghirdetett premierek sorában a Cabaret, a Szutyok, a Tesztoszteron, a Francia rúdugrás, a Vonat elé leguggolni, az Ádám almái és a Ha elállt az eső című előadások bemutatásra kerültek. A szezon utolsó premierjeként Sebestyén Aba rendezésében, áprilisra tervezett Részegek című tragikomédia bemutatását a színház a 2021/2022. évadra helyezi át. Az utóbbi hónapokban elmaradt felnőtt előadásai közül tehát a Jászai Mari Színház a Részegek és az április 5-ére meghirdetett Cabaret kivételével valamennyi előadását ősszel pótolja.

A gyerekek színházlátogatását támogató Lázár Ervin Program részeként a Jászai Mari Színház 17 alkalommal, 3 előadást kínált legfiatalabb nézőinek. A programban eddig 3900 gyerek vett részt. A járványhelyzet miatt elmaradt előadások őszre tervezett pótlása 3200 gyerek számára teszi lehetővé, hogy eljusson a tatabányai teátrumba. A Lázár Ervin Program mellett az évadra vonatkozó eredeti terveknek megfelelően 12 gyerekbérlet produkcióiból válogathattak az érdeklődők.

A gyerekeknek szóló programok sokszínűségét erősítik azok a színházi nevelési előadások, melyek részben a Jászai Mari Színházban, részben iskolai helyszíneken kerültek megrendezésre. A komoly hagyományokkal rendelkező programsorozat a 2019/2020. évadban két, újdonságnak számító táncszínházi nevelési előadással egészült ki, melyekben a Jászai együttműködő partnerei a Káva Kulturális Műhely mellett a Nemzeti Táncszínház, továbbá a Közép-Európa Táncszínház, a Bethlen Téri Színház és a Duna Táncműhely voltak. Ezek az előadások a fontos társadalmi kérdéseket érintő tartalmi mondanivalón túl a modern tánc formanyelvének megértésébe is beavatták a közönséget.

A Jászai Mari Színház az elmúlt években folyamatosan igyekezett teret biztosítani olyan műfajok, színházi formák, kortárs tartalmak vagy éppen társművészeti ágak számára, melyek a közönség szűkebb rétegének érdeklődésére tarthatnak számot. Ennek jegyében a színház TÁNC 2020 programsorozatába a Budapest Táncszínház Doze és Az érzékek eszenciája című előadásai kerültek meghívásra. A Duda Éva Társulat Utópia című produkciójának májusi előadása sajnos elmaradt. A híres magyar írók és költők szerelmi életét bemutató felolvasó színházi sorozat (Így szerettek ők) folytatásaként hasonló tematikával, a Kamaraszínházban került bemutatásra a Világraszóló magyarok című program. Ennek részeként Kőrösi Csoma Sándor és Semmelweis Ignác életébe nyerhettek betekintést a nézők, a Lugosi Béla és Munkácsy Mihály életével foglalkozó, elmaradt előadásokat ősszel pótolják.

A veszélyhelyzetre való tekintettel elhalasztott, eredetileg március 25. és 29. közötti időszakra meghirdetett MOST FESZT 2020 – a jelenlegi tervek alapján – változatlan programmal szeptember 23. és 27. között kerül megrendezésre.

A Jászai Mari Színház számára mindig nagy öröm, ha művészei valamilyen díjban részesülnek. A színház társulatának alapító tagja, Megyeri Zoltán 2019 decemberében Aase-díjat kapott.

Ahogyan a kulturális élet szereplőinek nagy része, a március 11-ét követő időszakban saját közösségi média felületeire készített tartalmainak megosztásával a Jászai Mari Színház is megsokszorozta az online térben való jelenlétét.

Április 03. és június 20. között 12 olyan felnőtt jászais előadást streamelt ingyenes hozzáféréssel Facebook oldalán a színház, melyek az elmúlt évadok legnagyobb szakmai és közönségsikerei voltak. A #JászaiArchív sorozatban minden péntek este és szombat késő délután egy-egy előadást láthatott a közönség. Így került bemutatásra A balkáni kobra, A mi osztályunk, a Rokonok, Az üvegcipő, a Molière: Tartuffe, a Sztárcsinálók, a Csoportterápia, A tribádok éjszakája, a Sirály avagy 80 kiló szerelem, Az öngyilkos, a Mikve és a Házasságon innen és túl. Nemcsak a legfiatalabb nézők örömére került ugyanígy közvetítésre a gyereknapon A padlás, és került megosztásra május közepétől minden hétköznap a Jászai és a Könyvmolyképző Kalandra fel! című mesesorozata, melyben a színház társulatának tagjai Csukás István és több kortárs szerző 28 meséjét, illetve versét olvasták fel.

A színház fontosnak tartotta, hogy a kijárási korlátozások időszakában ne csak előadásaival legyen jelen a nézők otthonában, hanem a költészet erejét felhasználva is üzenni tudjon. A társulat tagjai ennek kapcsán készítették el a magyar költészet napjára a József Attila verstöredékekből összeállított videót, illetve indította újtára a színház a #TársulatiVersmondásKihívás, #SzínháziSzolidaritás programot. (Ezzel a Jászai célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet következtében munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra, továbbá, hogy olyan szervezetek, intézmények, színházak adománygyűjtő tevékenységét népszerűsítse, melyek kifejezetten az érintett színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.)

Az elmúlt 3 hónap online jelenlétének sikerét egyértelműen mutatja, hogy a Jászai Mari Színház Facebook követőinek száma több, mint duplájára nőtt, jelenleg 17.000 főt számlál, de talán még ennél is fontosabb, hogy a színház sok ezer olyan nézőhöz jutott el, akik a veszélyhelyzettől függetlenül földrajzi, anyagi vagy egyéb személyes okokból kifolyólag egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak el a Jászaiba. A karantén időszak kevés pozitív hozadékának egyike éppen ennek felismerése és a streamelés jövőbeni – az egészségügyi helyzet normalizálódását követő – továbbfejlesztése, a játszási rendbe való beillesztése lehet.

A Jászai #LeszMégSzínház kampányának részeként hirdette meg nyílt napját (melynek időpontja a későbbiekben kerül meghatározásra), ahol nézői a hagyományoknak megfelelően bejárhatják a színház épületét, beleshetnek a kulisszák mögé és újra találkozhatnak a társulattal. A nyílt napra a nézők a „Maradj velünk!” jegy megvásárlásával regisztrálhatnak.

A jelenleg rendelkezésre álló járványügyi információk birtokában a Jászai Mari Színház vezetése úgy döntött, hogy a Valahol Európában című musical bemutatójával – a szokásosnál 1 hónappal korábban – 2020. augusztus 29-én nyitja meg az új évadot. A színház addig – a fesztiválmeghívások kivételével – nem játszik a nyár folyamán, elmaradt előadásait az ezt követő időszakban pótolja. A Valahol Európában gyerekszereplő válogatása június elején sikeresen befejeződött, így júliusban megkezdődhetnek a darab próbái.

Az Imre Zoltán Programot 2017 januárjában hirdette meg az NKA. A program célja: lehetőséget biztosítani az ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket. A program kiemelten támogatja a pályakezdő alkotók társművészetekkel együttműködésben születő új alkotásait. Az Imre Zoltán Programban a produkciós pályázaton nyertes művészek mutathatják be alkotásaikat, amelyhez a MU Színház és a Nemzeti Táncszínház biztosítja a helyszínt. Az így létrehozott előadásoknak a budapesti bemutató után lehetőségük van vidéki helyszínekre is eljutni. A Jászai Mari Színház a 2020/2021. évadban ennek a programsorozatnak egyik vidéki játszóhelye lesz. A tatabányai közönség három estén találkozhat majd két-két fiatal koreográfus darabjaival, a Jászai Mari Színház 3 éve elindított táncszínházi programja keretében.

Crespo Rodrigo a színház új évadával kapcsolatban elmondta: - Azt hiszem, egyetlen olyan színház sincs a világon, mely ne sínylette volna meg nagyon komolyan a mögöttünk hagyott hónapokat. A különbség valószínűleg abban van az egyes intézmények között, hogy mindez milyen állapotban érte őket, és hogy milyen folyamatot szakított meg a válság. A járvány kitörését megelőző időszak számomra a közönség és a Jászai kapcsolatát, illetve a színházban folyó művészi munkát tekintve abszolút sikertörténet. Az elmúlt évek folyamatos építkezését követően tavaly meg tudtunk hirdetni egy olyan évadot, mely annak ellenére, hogy többen „túl kortársnak” gondolták Tatabányára, azt kell, mondjam, betalált a nézőinknél. A látogatási adataink, a közönség előadások utáni reakciója, a szakma figyelme a Jászaival kapcsolatban, mind egy irányba mutattak. Ezt szakította meg, reményeim szerint csak ideiglenesen, a járványhelyzet. A pandémia természetesen minden színházi embert új kihívások elé állított. Az igazgatók egyik legfontosabb feladat az volt, hogyan tudják átterelni színházukat az online térbe. Feleslegesnek tartanám végigsorolni, mennyi mindent csináltunk március óta a közösségi felületeinken, sokkal fontosabbnak érzem, hogy sikerült egymásba kapaszkodnunk a nézőkkel. A személyes, napi találkozás hiánya ellenére, azt hiszem, házhoz vittünk nekik valamit abból az érzésből, amit Jászainak hívunk, és ami talán feledtetni tudta velük a mindennapok bizonytalanságát. Ők pedig mindezt olyan szeretettel viszonozták, ami egyértelművé kellett tegye mindannyiunk számára, a Jászai komoly szerepet tölt be ezeknek az embereknek az életében! Mutatja mindezt egyébként az a hozzáállás is, ahogyan nézőink többsége az elmaradt előadások jegy és bérletárát kezeli: azzal támogatnak bennünket, hogy nem kérik vissza a befizetett összeget. Többünk nevében mondhatom, rengeteg erőt ad az a tény, hogy a színház még ezek között a szokatlan körülmények között is be tudja tölteni azt a feladatát, amiért több ezer évvel ezelőtt kitalálták. Köszönet ezért a nézőknek, a játszóknak és valamennyi kollégámnak!

Crespo Rodrigo hozzátette: - A társulattal és a színház munkatársaival kapcsolatban igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy nyugodtan vészelhessék át ezt a nehéz helyzetet, ami bizonyára annak is köszönhető, hogy senki nem vesztette el az állását. Ennek ellenére úgy gondolom, nagyon sűrű időszak áll előttünk és rendkívül komoly erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy helyt tudjunk állni az elkövetkező hónapokban. Bíznunk kell abban, hogy a járvány és annak hatásai nem hozzák lehetetlen helyzetbe a Jászai működését, hogy nem csökken a nézőink színházba járási kedve, hogy nem veszítjük el bérleteseinket. Mert gazdasági értelemben ezt nem tudjuk másként túlélni. Hiszek abban is, hogy ami pénzügyi oldalon folyamatosan problémákat okoz és szigorú megszorításokat igényel, az a művészi kreativitás oldaláról kompenzálható. Ezt is figyelembe véve állítottuk össze a következő szezon programját, amiben minden műfajban a legjobbak szerepelnek. Olyan darabok, melyekben alkotónak és nézőnek egyaránt bőven van felfedeznivaló: a komoly magánéleti kérdésektől a társadalmi problémákig, a kacagtató bohózattól a musicalig, klasszikustól a kortárs darabokig. És mindehhez a „bevált csapatból” Guelmino Sándor, Szikszai Rémusz és Vidovszky György, két új, a Jászaiban eddig még nem dolgozott rendezővel, Fehér Balázs Benővel és Szabó Mátéval. Nagyon várjuk a találkozást mindegyikükkel! Bízom abban, hogy ősszel, ezekkel a bemutatókkal és nézőinkkel együtt folytathatjuk! Nyitásra fel!

Felnőtt előadások a 2020/2021. évadban:

 

Christopher Hampton

Veszedelmes viszonyok

játék az érzelmekkel

Rendező: Guelmino Sándor

Nagyszínpad

 

Valahol Európában

musical

Rendező: Szabó Máté

Nagyszínpad

 

Paolo Genovese

Teljesen idegenek

keserédes komédia

A Jászai Mari Színház és a Vaskakas Bábszínház közös produkciója

Rendező: Szikszai Rémusz

Kamaraszínház

 

Nyikolaj Vasziljevics Gogol

A revizor

komédia

Rendező: Fehér Balázs Benő

Nagyszínpad

 

Tasnádi István

Közellenség

zenés uszítás

Rendező: Vidovszky György

Nagyszínpad

 

Joe Orton

Amit a lakáj látott (a kulcslyukon át)

bohózat

Rendező: Guelmino Sándor

Nagyszínpad

 

Gyerekelőadások a 2020/2021. évadban

A Jászai Mari Színház az idei évadban még fokozottabban fókuszál a gyermek és ifjúsági közönségnek kínált előadásaira. A teátrum igyekezett olyan produkciókat meghívni, amelyek a klasszikus gyermekszínházi témavilágot mutatják meg, ugyanakkor a műfajok megújítását tűzték ki célul. A magyar népmeséket feldolgozó előadások olyan alkotói csapatok produkciói, akik a bábjáték műfaját használva mesélik el a mesék szövevényes mondavilágát. A Vaskakas Bábszínház Vuk történetét mutatja be egyfajta új, kiemelt tanulság szempontjából. Rumini kalandjai már az iskolák tananyagát képezi. Fodor Zoltán táncos csapata a mozgás és a zene segítségével kalauzolja a gyerekeket Berg Judit sajátos mesevilágába. Az elmúlt év figyelemreméltó, az ifjúsági közönségnek szóló előadását, Aliz történetét, a Budaörsi társulat hozza el a Jászaiba. A Kabóca Bábszínház óriásbábjai segítségével megelevenedő klasszikus monda is új színházi formában mutatkozik be a Csillaglépő csodaszarvas mítoszát feldolgozó előadásban. Tárnok Marica bábszínháza új vendég a Jászaiban: kicsiknek szóló előadásában a kisgömböc története interaktív formában elevenedik meg, az ifjúságnak szóló Kecskekatonaság pedig egy világháborús, megható történet feldolgozása élő zenével, különleges marionett technika segítségével.

jaszaiszinhaz.hu

(Forrás és fotó: Jászai Mari Színház).