A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Már lehet jelentkezni nyári diákmunkákra

Az elmúlt évek sikeres programjait követően ezen a nyáron is lehetőségük lesz a tatai fiataloknak diákmunkára városunkban. Az önkormányzatnál és intézményeinél elérhető lehetőségekről június 29-én tartottak tájékoztatót a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére meghirdetett országos program hosszú távú célja az, hogy a diákok a későbbiekben a versenyszférában helyezkedjenek el és ehhez munkatapasztalatokat szerezzenek. A tavalyi évhez hasonlóan az önkormányzatok mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén is lehetőséget biztosítanak a diákok foglalkoztatására.

A program célcsoportjába azok a fiatalok tartoznak, akik:

-16 és 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok,

-közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket és

-foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

Dr. Mózes István a Tatai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője tájékoztatott arról, hogy a diákoknak a Tatai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán kell első lépésként regisztrálniuk (Erzsébet királyné tér 10.), a nyilvántartásba vételhez szükség lesz a személyi igazolványra, lakcímkártyára, TAJ kártyára és adókártyára is. A Foglalkoztatási Osztályon hétköznapokon  reggel 8-tól 16 óráig, pénteken 8-tól 14 óráig várják az érdeklődőket. Az intézmények minden diákkal munkaszerződést kötnek, munkába állni legkorábban július 1-től lehet. Az önkormányzati intézményeknél legfeljebb napi 6 órában lehet munkát végezni, de van, ahol napi 4 órás munkaidő lehetőséget biztosítanak. Havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 forintot, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 forintot lehet keresni.

A nyári diákmunka program két pillérre épül:

-Önkormányzati diákmunka: A programban a foglalkoztatást biztosító és így támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet.

-Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén: A mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására.

A tatai tájékoztatón Michl József polgármester elmondta: - az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy Tata a megye legjobb nyári diákmunka foglalkoztatója. A programot 100%-ban a magyar kormány finanszírozza, és nagyszerű munkatapasztalatokat lehet szerezni, melyeknek a későbbiekben nagy hasznát tudják majd venni a fiatalok, hiszen korán megtanulhatják, hogy ahhoz, hogy valami épüljön, létrejöjjön, keményen kell dolgozni. Idén 13 foglalkoztatónál 17 telephelyen 82 álláshelyre hirdettek felvételt két hónapra. Mivel vannak, aki két hetet, míg sokan egy hónapot dolgoznak végig, így körülbelül 200 fiatalra számítnak.

Az önkormányzat és intézményei a következő foglalkoztatási helyszíneket kínálják ezen a nyáron:

-Magyary Zoltán Művelődési Központ

-Angolkert

-Tatai Fényes Tanösvény

-Fényes Fürdő

-Új Kajakház Ökoturisztikai Központ

-Tatai Városgazda Nonprofit Kft.

-Kuny Domokos Múzeum

-Tatai Közös Önkormányzati Hivatal

-Szociális Alapellátó Intézmény

-Intézmények Gazdasági Hivatala

-Önkormányzati óvodák és bölcsőde

A program 2020. július 1. napjától 2020. augusztus 31. napjáig tart. A program keretében nyújtott támogatások forrását az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész 2020. évi központi kerete terhére. A program összköltsége 3 milliárd forint.

Nyári diákmunkára jelentkezni lehet:

Július 1-től július 6-ig minden munkanap, ezt követően hétfőnként 10-14 óra között a Tata, Bercsényi u.1. (Fischer-ház) alatti irodában személyesen vagy a

vamosine.illes.marta@tata.hu e-mail címen.