A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az Öreg-tó partjának fejlesztéséről egyeztetett Michl József a Megyei Építészkamara tagjaival

Július 9-én a Városháza dísztermében megrendezett fórumon egyeztetett Michl József polgármester a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara megjelent tagjaival, az Öreg-tó partjára tervezett szállodaberuházás kapcsán.

 

Korábban, július 1-én a Piarista Rendházban szerveztek egy műhelybeszélgetést a témában. A szakmai egyeztetésre meghívást kapott a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara tagsága és szakmagyakorlói, vendégként és előadóként a tárgyban eddig megszólaló, illetve felkeresett szakmai szervezetek képviselői, valamint az építtető Avalon Center Kft. és a projekt előkészítő koncepció tervének tervezője Csikós Mihály, Kamarás Dorottya városi főépítész, dr. Haris Andrea művészettörténész, Musicz László az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója és Dankó Zsolt hidrogeológus, geotechnikus.

A Városházán Michl József polgármester elmondta: - Mivel a július elsején rendezett szakmai találkozón több alkalommal is felvetődött a kérdés, hogy a városvezetés hogyan vélekedik a beruházásról, ezért szerveződött ez a fórum, amelyen a kamara tagjai személyesen fogalmazhatták meg a polgármester felé javaslataikat, elképzeléseiket az üggyel kapcsolatban. Nagy köszönet jár mindenkinek, aki részt vett a fórumon, hiszen fontos szempontokat hallhattunk és egy nagyon hasznos párbeszéd zajlott le, ami lehetőséget adott arra is, hogy - az építészekkel való egyéni, egy-egy témával összefüggő egyeztetéseken túlmenően - az építészek közösségének véleményét is megismerhessük Tata fejlesztési koncepciójáról.

A fórum elején Michl József polgármester tájékoztatta a résztvevőket az egész tópart fejlesztésével kapcsolatos összefoglaló elképzelésről, a Magyary Zoltán Művelődési Központtól kezdve az Esterházy kastélyon, a tatai váron át egészen a Piarista Rendházig és a Fáklya utcáig, valamint az Eötvös József Gimnázium környezetéig. Ezt követően az építészek mondták el a tervezett fejlesztésre vonatkozó gondolataikat, javaslataikat.

A találkozót követően a városvezető a témáról úgy nyilatkozott: - akárcsak az elején, most is azt tudom mondani, hogy az Öreg-tó körbejárható marad, a szóban forgó területre csak olyan épületet lehet építeni, ami oda illeszkedik - erre vonatkozóan várjuk a szakértők és a szakhatóságok véleményét -, emellett mindenképpen városfejlesztési megállapodást kell kötni a beruházóval és ki kell találni, hogy elegendő-e az odavezető út, vagy szükség van egy másik, alternatív útvonalra is. Michl József kiemelte: - Teljesen érthető az ellenzők részéről az a fontos kérdés, hogy szabad-e egyáltalán bármit is építeni a szóban forgó tóparti részre, de abból indulunk ki, hogy ez egy magántulajdonban álló terület, melyre  a jelenlegi szabályozás szerint is lehet építkezni. Hogy mekkora és milyen épületet, ez a legfontosabb kérdés, melynek eldöntésében a közösségünknek, a városnak kell segítenie. A beszélgetés most erről szól, a szabályozási tervről szóló döntés még messze van.

Az Öreg-tó partjának fejlesztéséről a Magyary-terv tükrében, továbbá a tervezett tóparti szálloda beruházásról július 16-tól  választókerületenként lakossági fórumsorozatot indít az önkormányzat, melynek időpontjairól és helyszíneiről részletesen tájékozódhatnak a tata.hu weboldalon, Tata Város hivatalos közösségi média oldalán, a Városkapu újságban és a Tatai Televízióban.