A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata és Térsége Civil Napok szeptember 11. és 26. között

A Tata és Térsége Civil Társulás szeptember 1. és 26. között ismét megrendezi a Tata és Térsége Civil napokat. A programsorozatról a szervezők szeptember 9-én tartottak sajtótájékoztatót.

A programok idén ősszel is változatosak és számos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak azoknak, akik kíváncsiak az önszerveződésre épülő helyi civil szervezetek tevékenységeire, és érdeklődnek az ismeretterjesztő, kulturális, sport, egészségügyi programok iránt.

Domonkos Ágnes a Tata és Térsége Civil Társulás elnöke a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: - a szervezés ebben az évben rendhagyó volt a koronavírus járvány miatt, hiszen sokáig nem lehetett tudni, hogy a programsorozatot megrendezhetik-e. Végül 20 civilszervezet összefogásának köszönhetően 26 eseményt kínál az idei rendezvény, mely a Tatán és a kistérségben zajló aktív civil élet esszenciáját és sokszínűségét mutatja be.

A XVII. Tata és Térsége Civil Napok megnyitóját szeptember 12-én szombaton 10 órától rendezik a Piarista Rendház kápolnájában, ahol a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány szervezésében fotókiállítás nyílik a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatására. A helyszínen a nyitó előadást Dr. Zachar Péter, a KÁMME alapítvány elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető docense tartja meg.

A Civil Napok záróeseménye a Richter Egészségváros lesz szeptember 26-án a Kossuth téren. Az országos Richter Egészségváros keretében a magyar gyógyszergyártó vállalat alaptámogatásban részesít egy-egy helyi egészségügyi intézményt. Ezt az összeget a helyi lakosok tovább növelhetik, ugyanis a programokon, szűréseken, tanácsadásokon való részvételükkel adománypontokat gyűjtenek, melyek pontonként 300 forinttal növelik az adományalapot. Így a pontok a nap végén értékes forintokká válnak, amit eszközök beszerzésére fordítanak a kijelölt egészségügyi intézmények. A rendezvénnyel kapcsolatban Rigó Balázs alpolgármester elmondta: - Itt Tatán, az összegyűlt támogatást az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet gyermek szakrendelésének indításához szükséges eszközök beszerzésére fogják fordítani. Ehhez a Richter 3,5 millió forinttal járul hozzá, melyet a tataiak aktivitásukkal gyarapíthatnak. A Kossuth téri programokon való részvételen túl, erre online is lesz lehetőségünk, mivel a létszámot korlátozni fogják az eseményen. Aki azonban az interneten, az esemény vagy Tata Város Hivatalos Facebook oldalán követi majd napközben az Egészségvárosról tudósító  élő bejelentkezéseket, minden egyes aktivitásával (pl: like, hozzászólás, megosztás) pontot, tehát újabb 300 forintot gyűjt az alapadományhoz. Kérem a tataiakat, hogy szeptember 26-án tartsanak velünk a Kossuth téren vagy az interneten, és gyarapítsuk együtt az adományt a tatai kórháznak – hangsúlyozta Rigó Balázs.

 

A XVII. Tata és Térsége Civil Napok programja:

 

Szeptember 11. péntek 18:00 óra

Piarista kápolna Tata, Tanoda tér 5/a -PATROCINIUM - a piarista rend megalapítójára emlékező mise, celebrálja: Ruppert József ny. igazgató.

Magyar Piarista Diákszövetség Tatai Tagozata és a Tatai Gimnázium Öregdiákjainak Szövetsége 

      

Szeptember 12. szombat 10:00 óra

Piarista kápolna Tata, Tanoda tér 5/a - A XVII. Tata és Térsége Civil Napok megnyitása. Megnyitja: Michl József, Tata Város polgármestere.

Tata és Térsége Civil Társulás

 

Szeptember 12. szombat 10 óra 15 perc

Piarista kápolna Tata, Tanoda tér 5/a - A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány szervezésében fotókiállítás a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatására. Megnyitó előadás: Dr. Zachar Péter a KÁMME alapítvány elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tszv. docense, történész.

ARS SACRA FESZTIVÁL, egyben a KÉSZ Tatai Csoport Trianon 100 megemlékezése

https://www.ars-sacra.hu/prg.php?prgid=5267

 

Szeptember 12. szombat 10:00 - 13:00 óráig

Agostyán Ágoston- liget, az ökofalu megtekintése - Séta vezetéssel, csoportoknak, családoknak Az alapítvány programjainak bemutatása. „Állatok testközelben” c. program. Előzetes bejelentkezés szükséges: Labanc Györgyi 06-30-419-50-80

 

Szeptember 12. szombat 15:00 óra

Kuny Domokos Múzeum Tatai Vár - "Papp Albert emléke" - Papp Albert festőművész kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja Kövesdi Mónika művészettörténész.

Tatai Helytörténeti Egyesület

 

Szeptember 13. vasárnap 10:00 óra

Szent Kereszt Plébániatemplom Tata, II. János Pál pápa tér 15. - A Szent Kereszt Templom búcsúja és megáldása alkalmából: Menner Bernát G dúr Missa Brevisének 200 év után újbóli előadása az Esterházy Énekegyüttes közreműködésével.

ARS SACRA FESZTIVÁL, Szent Kereszt Plébánia, Tatai Esterházy Énekegyüttes

https://www.ars-sacra.hu/prg.php?prgid=5317

 

Szeptember 14. hétfő 10:00 – 13:00 óráig

Agostyán Ágoston- liget - Az ökofalu megtekintése. Séta vezetéssel, csoportoknak, családoknak. Az alapítvány programjainak bemutatása. Előzetes bejelentkezés szükséges. Labanc Györgyi 06-30-419-50-80

 

Szeptember 14. hétfő 15:00 óra

Kuny Domokos Múzeum Lovagterem - Fejezetek a tatai vízimalmok történetéből. Előadó: Stegmayer Máté segédmuzeológus.

Tatai Helytörténeti Egyesület, Kuny Domokos Múzeum

 

Szeptember 14-től 20-ig 18:00 és 22:00 óra között

Agostyán Ágoston- liget - Szarvasbőgés és csillagok a holdfényben. A program alkalmával a párzás előtt álló szarvasbikák bőgését hallgathatják a résztvevők, ami évenként csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség. Hallgatózás közben csillagászati távcsővel, csillagászati szakemberek segítségével kalandozhatunk az őszi égen.

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges, Czumpf Attila 06-30-663-46-51.

 

Szeptember 15. kedd 10:00 és 13:00 óra között

Agostyán Ágoston-liget - 312 Meridián torna. A meridián torna az egészség és a hosszú élet titkos receptje. A „3” arra utal, hogy 3 meridián ponton akupresszúráznunk kell magunkat. Az „1” jelentése a hasunkról szól: fekvő vagy álló helyzetben hasi légzés gyakorlása. Végül a „2” a lábaink erejének próbája.

Gyakorlási lehetőség és rövid előadás várja az érdeklődőket. Előzetes bejelentkezés szükséges: Labanc Györgyi 06-30-419-50-80

 

Szeptember 15. kedd 17:00 óra

Háztűzőrző Nők Egyesülete Bacsó B. u. 66/1-"Mintaradír" szülő tréning. Téma: Szülői kompetenciafejlesztés. Foglalkozásvezető: Forgó Pál mentálhigiéniás szakpszichológus.

Háztűzőrző Nők  Egyesülete, Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság

 

Szeptember 16. szerda 14:00 és 16:00 óra között

Agostyán Ágoston-liget - Az ökofalu megtekintése. Séta vezetéssel, csoportoknak, családoknak. Gyógynövények, termések az egészség szolgálatában, gyógytea kóstolással.

Előzetes bejelentkezés szükséges. Labanc Györgyi 06-30-419-50-80

 

Szeptember 16. szerda 15:00 és 16:00 óra között

Piarista Rendház Tata, Tanoda tér 5/a - Borecset - Művészeti alkotó műhely. Téma: Fa ékszerdobozt dekorálása festéssel és decoupage. Foglalkozásvezető: Hubik Mónika.

Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság

 

Szeptember 17. csütörtök 19:00 óra

BorDóHázi Vendégház Tata, Fazekas utca 6. „A közélet keresztény karaktere”. Beszámoló a KÉSZ kérdőíves felmérés eredményéről. Előadó: Matolcsy János,  CMC vezetési senior tanácsadó.

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Tatai Csoport

 

Szeptember 18. péntek 16:00 óra

Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola - Mindennapok Hősei díjátadó ünnepség.

Tata és Térsége Civil Társulás, Tata Város Önkormányzata

 

Szeptember 19. szombat 14:00 óra

Építők Parkja - ÁHI Jóga Grund Golf Családi Nap.

ÁHI Jóga Egyesület Bacsárdi József 30/349 32 63

 

Szeptember 22. kedd 16:00 óra

Kuny Domokos Múzeum - "Múltbéli kerékvetők a jelenkori Tatán" helytörténeti emlékek gyűjtése, projektindító ismertető. Előadók: Horváthy Lóránt önkormányzati képviselő, a projekt fővédnöke Dr. Schmidtmayer Richárd a Kuny Domokos Múzeum igazgatója és Stegmayer Máté segédmuzeológus.

Szövetség Tatáért Alapítvány, Kuny Domonkos Múzeum

 

Szeptember 22. kedd 17:00 óra

Piarista Rendház Tata, Tanoda tér 5/a - Egészségügyi előadás a gyászfeldolgozásról. Előadó: Dr. Nagy Erzsébet belgyógyász, szakpszichológus.

Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság

 

Szeptember 23. szerda 13:00 és 16:00 óra között

Piarista Rendház Tata, Tanoda tér 5/a - Borecset - Művészeti alkotó műhely. Téma: Mandalázás. Foglalkozásvezető: Hubik Mónika

Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság

 

Szeptember 23. szerda 19:00 óra

BorDóHázi Vendégház Tata, Fazekas utca 6. - A Seamróg hagyományos koncertje a Civil Napok alkalmából.

Tata és Térsége Civil Társulás

 

Szeptember 24. csütörtök 17:00 óra

Piarista Rendház Tata, Tanoda tér 5/a - a Tatai Versbarátok Körének előadása. Téma: Csoóri Sándor.

Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság

 

Szeptember 25. péntek 18:00 óra

Naszály, Művelődési Ház Rákóczi út 117. - Gájer Bálint és Zenekarának koncertje. Megnyitja: dr Maszlavér Petra, polgármester.

Naszály Község Önkormányzat

 

Szeptember 26. szombat 10:00 és 18:00 óra között

Új Kajakház Ökoturisztikai Központ - Csaszi Vízi Emléknap.

Tatai Hódy Sportegyesület

 

Szeptember 26. szombat 10:00 és 13:00 óra között

Agostyán Ágoston-liget, az ökofalu megtekintése. Séta vezetéssel, csoportoknak, családoknak Az alapítvány programjainak bemutatása „Állatok testközelben” c. program.

Előzetes bejelentkezés szükséges: Labanc Györgyi 06-30-419-50-80

 

Szeptember 21- től 25-ig

Magyary Zoltán Művelődési Központ-Idősek Hete.

Információ:34/589-555

Városi Nyugdíjas Klub, Honvéd Bajtársi Klub, Tata Város Önkormányzata                

 

Szeptember 26. szombat 9 óra 30 perctől napközben

Tata Kossuth tér - Richter Egészségváros.

Tata Város Önkormányzata, Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet, civil támogató: Tata és Térsége Civil Társulás