Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Befejeződött a tatai nagytemplom külső megújítása

Szeptember 13-án délelőtt került sor a külsőleg felújított Szent Kereszt Plébániatemplom ünnepélyes, püspöki megáldására Tatán.

 

A Szent Kereszt Plébániatemplom munkálatai tavaly nyár elején kezdődtek el, a műemlék megújítása 625 millió forintos állami támogatásból valósult meg.

A copf és késő barokk stílusú épület történetét a helyszínen Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója elevenítette fel. A templom alapkövét 1751-ben tették le, a Kossuth téren magasodó épület Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József építészek munkáját dicséri, a  végleges befejezésre 1784-ben került sor.

A Szent Kereszt Plébániatemplom állaga az 1990-es évek végére leromlott. A több lépcsőben megszervezett renoválás keretében először a tető felújítását végezték el. A 2000-es évek elején megtörtént a templom vakolása is, a meglazult toronysisakokat pedig 2009-2010 folyamán építették újjá, s vörösréz lemezzel burkolták.

A magyar kormány az elmúlt években jelentős segítséget adott ahhoz, hogy mind a katolikus, mind pedig a református közösségek találkozási helyei, templomai országosan jelentős számban megújulhassanak. A tatai templom felújítását 625 millió forinttal támogatta a magyar kormány. A felújítás terveinek elkészítésére tatai építészt választott a Győri Egyházmegye, a munkát Markos Anikónak, a Megyei Építész Kamara elnökének köszönhetjük.

A szeptember 13-i ünnepi szentmisén Dr. Veres András győri megyéspüspök elmondta: - Ez a templom és ez a város a Szent Kereszt oltalma alatt áll. Illő tehát, hogy a mai napon, amikor nemcsak a felújított templomot áldjuk meg, hanem megünnepeljük a Szent Kereszt felmagasztalását is, mi magunk is elgondolkodjunk azon, mit jelent számunkra a kereszt oltalma. Korunk mai keresztényüldözésének sajnos egyik formája lett a kereszt meggyalázása, még a kereszt jelét is tiltják. Számtalan esetet tudnánk felsorolni, amikor csak azért, mert valaki a kereszt jelét viselte, gúny tárgyává lett. Lengyelországban egy stewardess nem vehette fel a munkát addig, míg le nem vette nyakából a láncon függő keresztet. Hazánk tisztifőorvosát gyalázták azért, mert nyakában viseli a kereszt jelét, Franciaországban pedig nem engedtek felállítani egy II. János Pál pápa tiszteletére emelt szobrot, mert kezében ott tartotta a pásztorbotot, ami egy kereszt. Éppen ezért nekünk, keresztényeknek még inkább feladatunk, hogy nagyon tudatosan vállalva dicsekedjünk Jézus Krisztus keresztjével. Ezen a mai ünnepen gondoljuk át magunkban, ott van-e otthonaink falán a feszület, hogy munkahelyünkön merjük-e vállalni a kereszt jelét, nem díszítőelemként, hanem, hogy napközben is gyakran rátekintsünk, különösen, amikor emberi gyengeségeinkkel, bajainkkal küzdünk. A szekularizáció biztos jele, ha eltávolítják a keresztet, a feszületet. Ne legyünk ennek mi is cselekvő részesei, mi dicsekedjünk Jézus Krisztus keresztjével, és tudatosan, ott ahol élünk, helyezzük el a kereszt jelét, mely egyfajta hitvallás a részünkről – fogalmazott Dr. Veres András püspök.

A tatai nagytemplom rekonstrukciója nyomán a homlokzat mellett megújultak a templom kapui és megerősítették a különleges barokk fa tetőszerkezetet is. A templomban elkészült az új hangosítás, a padfűtés és a biztonsági rendszer. Az épület új toronyórákkal gazdagodott, melyeket archív fényképek és a restaurátori kutatás alapján gyártottak le. Az időmérők fekete számlapjai aranyozott mutatókat és számokat kaptak.

A Szent Kereszt Plébániatemplom megáldása alkalmából a helyszínen felcsendült Menner Bernát G dúr Missa Brevise, az Esterházy Énekegyüttes közreműködésével, a XVII. Tata és Térsége Civil Napok programjának részeként. Az eseményen fellépett az Egressy Kamarakórus is.