A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Átadták a Güntner-Tata új logisztikai központját

Szeptember 16-án rendezték a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. új logisztikai központjának ünnepélyes átadását Tatán.

A rendszerváltás után a Güntner az első olyan német cégcsoportok közé tartozott, amelyek Magyarországon gyártóüzemet hoztak létre. A több, mint 80 éves múltra visszatekintő vállalat hűtés-és klímatechnikával kapcsolatos ipari felhasználású elpárologtatókat, léghűtőket, kondenzátorokat és különleges megoldásokat kívánó speciális termékeket gyárt világszerte. A Güntner-Tata Kft. 1990-ben 31 fővel, egy kis csarnokban kezdte el a hőcserélők gyártását, s az elmúlt 30 év során a cégcsoport legnagyobb gyártóüzemévé vált. Tatán jelenleg 1200 munkavállalóval működik és tavaly összesen 60,5 milliárd forint árbevételt ért el, termékeik több, mint 95%-át exportálják. A koronavírus járvány alatt a kórházak, az élelmiszeripar és az információs technológia számára gyártott termékeik még nagyobb prioritást kapnak, mint eddig valaha. A Güntner-Tatánál nem csak a gyártási feladatokon van a hangsúly: mérnökeik fejlesztik a teljes cégcsoport számára az új gyártástechnológiákat, fejlesztő részlegük pedig aktívan részt vesz a termékfejlesztés folyamatában.

Az ünnepségen Bencsik János országgyűlési képviselő, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a cég jelentőségével kapcsolatban elmondta: - A Güntner-Tata jól példázza azt, hogy milyen fontos az egymásba kapcsolódó nemzedékek által létrehozott szakmakultúra és a magas szintű gyártástechnológia ismerete, valamint annak gyakorlatban történő alkalmazása. A Güntner nem egy nagy telephely Magyarországon és Tata városában, hanem Tata mindennapi életébe beleszervesült, helyi gazdasági partner, amely a társadalmi felelősségvállalás területén is komoly hozzáadott értéket tud biztosítani a városnak.

A Güntner folyamatosan bővül, fejlődik. Beruházásai szempontjából  kiemelkedett az elmúlt két év, amikor mintegy 25 millió eurót költöttek a tatai gyártás bővítésére és egy európai logisztikai központ kialakítására.

Schwarczenberger Tamás a Güntner-Tata Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen úgy fogalmazott, ez a nap nem csupán a logisztikai központ átadásáé, hanem egyben a cég fennállásának 30 éves jubileumi ünnepsége is. Kiemelt projektjeikkel kapcsolatban elmondta: - náluk gyártott hőcserélőkkel hűtik a londoni Royal Albert Hall-t, a dubaji fedett sípályát, több Forma 1-es csapat szélcsatornáját, de a kínai Alibaba szerverhűtéséről is a termékeik gondoskodnak. Hazai projektjeik közül büszkék a mohácsi Pick vágóhíd, a Zeneakadémia és az Országgyűlési Hivatal épületében található hőcserélőkre. Schwarczenberger Tamás hangsúlyozta, fejlesztéseik megvalósításában kiemelt  szerepet játszott Magyarország Kormányának aktív támogatása.

A mögöttünk álló időszakban Tatán épült meg a cégcsoport európai logisztikai központja, a Coolbridge Kft. Az új beruházással létrehozott áruelosztó központ 2019. december 1-én kezdte meg üzemszerű működését 70 fővel. Ez a fejlesztés része a tatai telephely 30 éves sikeres növekedésének, a modern logisztikai központ fontos eleme a cégcsoport hosszú távú stratégiai terveinek. Szabó János, a Coolbridge Kft. ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - A Coolbridge a legújabb csillag a Güntner égbolton, egy teljesen új fejezet a bajor vállalat példa nélkülien sikeres, 3 évtizedes magyarországi történetében. A logisztikai központ létrehozása a Güntner csoport számára nem csak egy stratégiai beruházás volt, hanem a 21. századba való belépés is. A magas szintű digitalizálás a legfontosabb elemévé vált az egyre gyorsuló és garantált időben történő szállítások lebonyolításának, és különös aktualitást kap a koronavírus elleni harcban is. A Coolbridge digitális rendszerei nyomon követik, mérik és hatékonyabbá teszik a folyamatokat, valós idejű információkat nyújtanak a munkatársaknak és ügyfeleknek az áru elindulásától kezdve egészen a Güntner termékek vevőkhöz érkezéséig minden pillanatban, emellett pedig minimálisra csökkentik a személyes kontaktokat.

A logisztikai bázis többek között megszervezi a bejövő-kimenő áruk fuvarozását, gondoskodik a gyártó vállalatok alapanyagainak és készáruinak tárolásáról, illetve azok kiszállításáról. Naponta átlagosan 60 kamion fordul meg a telephelyen, ami napi 300-400 egység készáru rakodását és szállítását jelenti 5 kontinens több, mint 60 országába, több mint 2500 címre. A Coolbridge Kft. területe 65.000 m2-en terül el, melyen egy 6500 m2-es magas raktár, 42.000 m2 egyéb tároló rendszer, valamint egy 536 m2-es irodaépület található.

A tatai eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki beszédében a koronavírus járvány hatásaival kapcsolatban hangsúlyozta: - Az államok és kormányok felelőssége most az élet és az egészség védelme, valamint annak biztosítása, hogy az emberek továbbra is dolgozni tudjanak, tehát két feladat van: az egészség védelme és Magyarország működőképességének megőrzése az elkövetkezendő időszakban. A magyar gazdaság a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres, s ahhoz, hogy a magyar emberek dolgozhassanak, egészségre és munkahelyekre van szükség, melyeket meg kell védeni és létre kell hozni. Ezért a kormány szövetséget kötött a hazai vállalatokkal, és a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliséggel szembeni harcot támogatja. Szijjártó Péter hozzátette: - Szövetségesünk minden olyan vállalkozás, amely beruházásokat hajt végre és ezekkel új munkahelyeket hoz létre, vagy megvédi a meglévőeket. Aki most fejleszt, az óriási versenyelőnyre tesz szert nemzetközi összehasonlításban is, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az új világgazdasági rend nyertesei közé tartozzon. Ma egy olyan beruházást jelentünk be, mely a hazai export és gazdaság teljesítményét is növelni fogja a jövőben. A Güntner először egy kapacitásfokozó beruházást hajtott végre Tatán, majd európai logisztikai központját is ide hozta. A két beruházás összesen 7,7 milliárd forintos értéket képvisel és 150 új munkahelyet teremt, melynek nyomán a kormány 1,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít a vállalatcsoport számára. Szijjártó Péter a helyszínen külön köszönetet mondott a Güntner dolgozóinak, akik szorgalmukkal és teljesítményükkel kiemelkedően hozzájárultak a vállalat sikerességéhez.

Mivel a Coolbridge Kft.-t a Güntner vállalatcsoport logisztikai feladatainak elvégzésére hozták létre, dolgozóik szaktudását a digitális technológiai megoldásokkal kombinálva a logisztika területén folyamatosan a vevői igényeket szem előtt tartva fejlesztik, és javítják alaptevékenységüket. Hídként integráló szerepet töltenek be az európai és tengerentúli gyárak alapanyag ellátásában és a Güntner csoport vevőinek kiszolgálásában.

A logisztikai központ avatásán Michl József polgármester örömét fejezte ki, hogy a város legnagyobb vállalata tovább erősödött. Michl József elmondta: - Hálásak vagyunk azért, hogy a legnagyobb tatai adófizetők közé tartozó, és egyben a legtöbb családnak munkát adó Güntner-Tata Kft. a társadalmi felelősségvállalás terén is aktív, és mind a sport mind pedig a szociális területen való támogatásával már 30 éve segíti Tata épülését. Természetesen nagy köszönet jár a magyar kormánynak, amely ezt a hozzáállást is értékelte akkor, amikor a céggel stratégiai megállapodást kötött – mondta a városvezető.