A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Egyszerű, hétköznapi szabályok betartásával is segíthetjük a vírus elleni védekezést

A járvány most zajló második hullámában ismét mindannyian sokat tehetünk a sikeres védekezésért és azért, hogy a további korlátozó intézkedéseket elkerüljük.

 

Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészségének védelmében.  A mellékletben olvasható tájékoztatóban a maszkviseléssel, kézmosással, bevásárlással, az otthonukban, a közösségi terekben, a munkahelyeken, a sportolás,  kutyasétáltatás kapcsán javasolt  könnyen betartható hétköznapi szabályokat foglalták össze. 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy viseljünk maszkot az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban és alapvetően minden olyan élethelyzetben, ahol a 1,5 méteres távolságot nem tudjuk tartani. Különösen ajánlott a maszkviselet, ha például idős családtagunkat látogatjuk meg. A gyakori és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen. Itt a legfontosabb, hogy folyó, meleg vízzel és szappannal mossunk kezet, figyelve a kéz minden részére, és a szappanos bedörzsölés legalább 30 másodpercig tartson. A köhögési, tüsszentési etikett betartása most különösen fontos. Ha köhögés vagy tüsszentés során maszkot viselünk, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat), és utána a lehető legrövidebb időn belül cseréljünk maszkot, mossunk kezet. Az otthonunkat, a közösségi tereket, az irodákat takarítsuk, fertőtlenítsük rendszeresen.  Szellőztessünk gyakran és hazaérve mossunk alaposan kezet. Ha idős, krónikus beteggel vagy koronavírus fertőzöttel egy háztartásban élünk, akkor mindezekre a szabályokra fokozottan figyeljünk. Idős családtagot csak akkor látogassunk, ha egészségesek vagyunk.

Lehetőleg kerüljük a felesleges közvetlen testi kontaktusokat, hagyományos üdvözlési formákat (puszi, ölelés). Családi összejöveteleknél, esküvők, temetések szervezésénél is igyekezzünk figyelni az óvintézkedésekre. Lehetőleg most a szabadban sportoljunk és kerüljük az olyan edzéseket, ahol sokan vannak együtt zárt térben. Az üzletekben céltudatosan vásároljunk, a  maszk takarja el az orrot és a szájat, ne fogjuk meg feleslegesen a termékeket és ne nyúljunk az arcunkhoz. Ahol lehet, érintésmentes fizetési módot válasszunk. Hazaérkezéskor a vásárolt termékek kipakolása előtt és után mossunk kezet.

Az ajánlott magatartási szabályokat a mellékelt tájékoztató összegzi.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)