Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tatára érkezik a Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra

„Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon” címmel vándorkiállítással  emlékezik a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára a Magyar Nemzeti Múzeum. A tárlat a legújabb kutatási eredményekre építve szól a trianoni döntés megéléséről és megjeleníti a halálra ítélt ország túlélési stratégiáit, gyakorlati megoldásait. A kiállítás, mely október 22-től Tatán is látható,  egy különleges gömbsátorban tekinthető majd meg városunkban a Kossuth téren.

 

Az I. világháborút lezáró békediktátum teljesen átrajzolta Európa térképét. A magyarok közül sokan az addig megszokott nyelvi és kulturális közegüket is elvesztették, miközben végig az otthonukban maradtak - a fejük fölött viszont átrajzolták az országhatárokat. Néhány évtizeddel később pedig azt tapasztalták, hogy még csak nem is beszélhetnek erről a traumáról, hiszen a szocializmusban évtizedekre kitörölték ezt a témát a nemzeti emlékezetből. A Magyar Nemzeti Múzeum Trianon 100. évfordulóján ismét múzeumkörútra indul, hogy bemutassa a világháború lezárását és az azt követő évtizedet. Az idén 4 helyszínen látható a különleges, semmihez sem hasonlítható gömbsátor, és jövőre a tervek szerint újabb városokba érkezik majd.

„Szenvedő szerkezet - Hétköznapi Trianon” a kiállítás címe, mely utal arra, hogy az I. világháborút lezáró békerendszert a győztesek alkották meg, a vesztesek megkérdezése nélkül. Ezért magában hordozta a II. világháború kirobbanásának lehetőségét is. A kiállításban megjelenő pengék is erre emlékeztetnek: valami végleg megváltozott Európa életében. A kiállítás másik szimbóluma, a méhsejt pedig az összetartozásnak és a közösség legkisebb egységének, a családnak a szimbóluma, amely a háború lezárásával mégis lehetőséget kapott az újrakezdésre – ha ez sok esetben nehéz és keserű is volt. A kiállítás ugyanakkor nagyrészt azt mutatja be, hogy mindezen nehézségek mellett, Kis-Magyarország hogyan tudott meglepően hamar talpra állni – annak ellenére, hogy a legtöbben épp az ellenkezőjére számítottak.

A Magyar Nemzeti Múzeum vállalkozása egészen egyedülálló, hiszen lényegében igazi múzeumi teret alakít ki a város közepén, általában egy-egy település legforgalmasabb terén. A 19 méter átmérőjű, 300 négyzetméteres, félgömb alakú sátorban a látogatók nemcsak megnézhetik, elolvashatják, milyen lehetett száz évvel ezelőtt élni, hanem átérezhetik, milyen lehetett akkoriban az élet. A vándorkiállításon ugyanis a századelő jellegzetes, stilizált tereiben találhatják magukat, életnagyságú, újszerű, interaktív installációk között. Így mindenki maga adhat választ arra, hogy neki mit jelent Trianon.

A mostani vállalkozás szorosan kapcsolódik az előző múzeumkörúthoz, hiszen tavaly és tavalyelőtt az első világháborús mindennapokat mutatták be, a fronton, a hátországban és az ezeket összekötő Sajtóhadiszálláson. A gömbsátornak akkor 60 nap alatt mintegy 200 000 látogatója volt, ami a legtöbb magyar múzeum éves látogatószámának többszöröse.

A kiállítás ingyenesen látogatható Tatán a Kossuth téren, október 22. és 28. között. Mivel zárt térről van szó, a járványügyi intézkedéseket szigorúan betartják, ami azt jelenti, hogy a kiállítótérbe csak maszkban lehet majd belépni. A belső terekbe egyszerre csak meghatározott számú látogatót engednek be. A sátor légcseréjénél a levegő kintről érkezik, közvetlenül a látogatókra nem ömlik rá, mivel a befújó fejeket a kivetítők mögött helyezik el. A csoportok között korszerű, UV-lámpákkal (UVC) fertőtleníteni is fogják a megérinthető felületeket.