A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Vadlúd Hétvégék és Vadlúd Szakmai Nap az Öreg-tó partján

Az idei év mindenki számára máshogyan alakult, mint ahogy azt megszokhattuk. A Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői viszont 2020-ban is mindent megtesznek, hogy a természetszerető emberekhez eljuttassák a vadludak megfigyelésének élményét. Habár a Sokadalom a látogatók biztonsága érdekében elmarad, így is számos lehetőséget biztosítanak a ludakkal való találkozásra.

 

Az tatai Öreg-tó partja idén egy nagy rendezvény helyett több, kisebb vadlúd-figyelő programnak szolgál majd helyszínéül. November 14-től december 20-ig minden szombaton és vasárnap szakértők mutatják be a parton a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát. A madarak reggel kirepülnek a táplálkozó területre, míg este visszatérnek a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. Minden hétvégi napon egy reggeli és egy késő délutáni, esti programot tartanak. A madarak megfigyeléséhez több teleszkóp is rendelkezésre fog állni.

A programok INGYENESEK, de a részvétel REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT. A limitált látogatószámot a járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedések indokolják. A programokra jelentkezni a vadludsokadalom.hu oldal ESEMÉNYNAPTÁRÁBAN lehet.

VADLÚD SZAKMAI NAP a tatai Öreg-tó partján – 2020. november 28.

A Vadlúd Hétvégék mellett a Sokadalom eredetileg tervezett napján és az azt megelőző estén több szakmai programot is szerveznek. A minden évben nagy sikerrel futó 12 órás madármegfigyelő versenyt idén is megtartják. A vadludak reggeli kirepülését és behúzását közösen tekintik meg a tóparton, a kettő között pedig megtartják a szokásos körkapcsolást is a környék többi vadlúd-csapatáról. A tó partján a látogatók találkozhatnak a szervezők szakmai tevékenységét bemutató standokkal is. 9 és 13 óra között limitált létszámú szakvezetéses túrákat indítanak az Építők parki madármegfigyelő torony mellől. A programokra szintén a szervezők weboldalának ESEMÉNYNAPTÁRÁBAN lehet regisztrálni.

Akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményeken, virtuálisan is bekapcsolódhatnak a szakmai nap programjába. A tómederben és a táplálkozó területen november 10-től élő webkamera felvételen lehet nyomon követni a ludak mindennapjait. A Szakmai Napon a Filmdzsungel Stúdió lenyűgöző természetfilmjeit fogják vetíteni YouTube-csatornájukon. A madarászversenyt élőben közvetíti helyszíni bejelentkezésekkel Orbán Zoltán ornitológus.

A vírushelyzetre való tekintettel a szájat és orrot eltakaró szájmaszk viselése a program helyszínén kötelező! A távcsöveknél a kesztyű használata elvárás. Kézfertőtlenítő a teleszkópok környezetében lesz. A szervezők kérik, hogy ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra és figyeljék a vonatkozó járványügyi szabályozásokat!

További részletek: www.vadludsokadalom.hu