Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Elhunyt dr. Szalai Margit

Elhunyt dr. Szalai Margit gyermek-háziorvos, a tataiak generációinak gyógyítója, s az 1956-os tatai események feledhetetlen alakja.

Dr. Szalai Margit Révkomáromban született. Szülei a kétkezi munka szeretetére, tiszteletére nevelték, már gyermekkorától kezdve velük együtt dolgozott a földeken. Éppen ott volt akkor is, amikor 1956-ban Tatán kitört a forradalom. Nyugdíjba vonulásakor így vallott erről az időszakról: - Kukoricát szedtünk a szüleimmel, s egyszer csak megjelent Baranyi József tanár úr és arra kért, szavaljam el a Szózatot, amit már az énekkarral korábban is szoktam. Hazasiettem, átöltöztem, s a hősi szoborhoz mentem, ahol már rengetegen gyülekeztek. Édesapám nagyon féltett, mert lövések is eldördültek - mesélte.

Önkéntes szereplése miatt az igazgató meneszteni akarta az Eötvös Gimnáziumból, de tanárai kiálltak mellette. Végig kitűnő tanuló, s kiváló tornász is volt, több megyei bajnokságot nyert. A János Kórházban töltött gyakorlata alatt döntötte el, hogy gyermekgyógyász lesz. Diplomáját 1965-ben kapta meg, majd Kisbéren kapott állást, ahol sok súlyos beteget is kezelt a környező falvakból, tanyákról. Év végére sikerült visszajönnie Tatára. Itt Mecseki főorvos szárnyai alatt látta el feladatát, majd 1969-ben szakvizsgázott. A következő évben ment férjhez, három fiuk született. Az orvosi munka mellett nem volt egyszerű saját gyermekei nevelése, amiben nagy segítséget nyújtott a férje. Kollégáival, betegeivel kiváló kapcsolatot ápolt. Hivatásáról korábban így nyilatkozott: - a gyermekorvosok célja, hogy megelőzzék a betegségek kialakulását, egészséges, szeretetet adni és kapni tudó felnőttek legyenek az általuk kezelt kisgyermekekből. A munkám legnagyobb elismerése a gyermekek kedves mosolya.

Dr. Szalai Margitot 2012-ben Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete a legmagasabb kitüntetésben, Tata Város Zsigmond Király-díjában részesítette több évtizeden keresztül példamutatóan végzett, lelkiismeretes gyógyító tevékenységének és fiatalkori bátor kiállásának elismeréseképpen.

Köszönjük annak a 15 éves kislánynak, aki Tatán 1956-ban az egykori járásbíróság épületénél, a mai Hősök terén a Szózatot elszavalta, hogy  rendületlen hittel, szeretettel és odaadással szolgált, és gyógyította a tatai gyermekeket.

Fájó szívvel búcsúzunk tőle, Tata Város Önkormányzata mély részvéttel osztozik a család fájdalmában.

Isten nyugosztalja!