Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Elhunyt Csics Gyula

Elhunyt Csics Gyula.

 

Csics Gyula az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem-orosz szakán végzett, majd a Vörösmarty Gimnáziumban helyezkedett el, ahol két tanévet töltött. Ezt követően a Tatabányai Bányák Vállalatnál lett műszaki könyvtáros, később dokumentációs és igazgatási osztályvezető, majd titkárságvezető. Néhány szemesztert járt a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karára és a Veszprémi Vegyipari Egyetemre az 1970-es években. 1979-ben a Nemzetközi Számítástechnikai Oktatóközpontban rendszerszervezői, az ELTE-n pedig 1983-ban szakinformátori diplomát szerzett. 1994 és 2001 között a Vértesi Erőmű osztályvezetője és PR főmunkatársa volt. 2001-től tíz éven át volt igazgatója a tatabányai Városi Könyvtárnak. Nevéhez fűződik a könyvtár – benne a fiókhálózat – elektronikus adatbázisának létrejötte, a digitális írástudás szélesebb körben való terjesztése.

Gyermekkori naplója, melyet az 1956-os forradalomról írt, 2006-ban jelent meg könyv formájában, film is készült belőle. Csics Gyula az ’56-os eseményeknek Budapesten volt tanúja. Ahogyan a könyv egyik ajánlója fogalmaz: „Egy 12 éves fiú, Gyula, 1956. október 23-án elhatározza, hogy naplót ír. Közel van a tűzhöz – szó szerint, hiszen Budapesten, a Somogyi Béla utca 10-ben laknak, a Corvin áruház háta mögött. Gyűjt, sétákat tesz a városban, és mindezt lejegyzi. Fejében és naplójában keveredik a pesti gyerekvilág, a gangok világa és az éppen zajló történelem.”

Köszönjük, hogy naplóján keresztül sok gyermeknek segített megismerni, megérteni az 1956-ban lezajlott eseményeket. Rendszeresen járt író-olvasó találkozókra, missziónak tekintette, hogy a fiataloknak meséljen a forradalomról. A tatabányai Városi Könyvtár igazgatójaként 2007-ben vette át a Tatabánya Kultúrájáért Díjat.

Fájó szívvel búcsúzunk tőle, Tata Város Önkormányzata mély részvéttel osztozik a család fájdalmában.

Isten nyugosztalja!