A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Figyeljünk a vadludak nyugalmára

Munkagéppel az Öreg-tavon telelő vadludak védelméért címmel tett közé bejegyzést a Tatai Vadlúd Sokadalom közösségi oldala december 4-én.

 

Ahogyan a sokadalom szervezői fogalmaztak: - Az Öreg-tavon pihenő vadludak nyugalmának biztosításához kulcsfontosságú, hogy a tómederben csak az ott kihelyezett táblákon megjelölt időkorlát betartásával tartózkodjunk. Ezt a tataiak és idelátogatók döntő többsége az elmúlt évek során meg is szokta, és betartja. Van azonban egy pont, amely sajnos minden évben kritikus helyszínnek minősül, ez a Kajakház előtti földnyelv, amely hosszan nyúlik be az Öreg-tó közepe felé. Az ide begyalogolókat nyilván a kíváncsiság és egy-egy jobb fotó elkészítése ösztönzi és nem is gondolják, hogy itt még a szabad időintervallumban történő tartózkodásukkal is néha mekkora zavarást idéznek elő a sok ezernyi madár életében.

Néhány évvel ezelőtt ez a földnyelv munkagépekkel átvágásra került, ám ezt az árkot minden évben kicsit meg kell újítani. E műveletet Tata városa és az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság támogatásával, a Tatai Városgazda Kft. végezte el december 4-én. A gyors művelet nyomán kimélyítésre került a földnyelvet átvágó árok, ezzel is jelezve azt, hogy ezen a helyen nem ildomos beljebb menni. A táblával és szalaggal is jelzett korlátozás a több tízezernyi vadlúd nyugalmát szolgálja.

A Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői arra kérik a tópartra látogatókat, hogy a földnyelvre még a táblán lehetőségként jelzett idősávban se menjenek be, ezzel is segítve az idén különösen erős vadlúdvonulás mindennapjait. A partközeli fövenyeken természetesen továbbra is szabad a séta, a fotózás.

A szervezők köszönik a megértést és együttműködést!