Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megújult, modern szerkesztőségben folytatja munkáját a Tatai Televízió

Egy sikeres pályázatnak, valamint az önkormányzat és a Tatai Televízió Közalapítvány támogatásának köszönhetően megújult a Tatai Televízió szerkesztőségi tere, az Agostyáni út elején található irodaházban. A fejlesztés a televízió archívumát is érintette, emellett pedig nagymértékben hozzájárult a  munkakörülmények javításához. A helyszínen december 17-én rendeztek szűk körű sajtótájékoztatót.

 

19,92 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg a Tatai Televízió Közalapítvány TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00518 azonosító számú „Digitális történelemírás” című pályázata, amelyhez Tata Város Önkormányzata 9 millió forinttal, a Tatai Televízió Közalapítvány pedig további 8 millió forinttal járult hozzá.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. „A TOP-7.1.1-16 kódszámú Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” című felhívásra benyújtott pályázat keretében közel 20 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Tatai Televízió Közalapítvány. Mivel ez az összeg önmagában nem volt elég a szerkesztőség és az archívum összekötésére és felújítására, így a projekthez Tata Város Önkormányzata 9 millió forintos támogatást biztosított, a Tatai Televízió Közalapítvány pedig a hálózatba kapcsolt televíziók reklámbevételéből finanszírozott további 8 millió forintot. Emellett az NMHH Médiatanácsánál sikeresen pályázott a Közalapítvány további 4,9 millió forintra, amely a rendszertechnika kiépítését szolgálta.

A sajtótájékoztatón Bencsik János országgyűlési képviselő elmondta: - Eddig meglehetősen mostoha körülmények között volt kénytelen dolgozni az a közösség, amely a térségünk mindennapjairól tudósítja az itt élőket. Ebben, a munkakörülményekben, feltételekben történik most egy komoly változás. Bencsik János hozzátette: - Köszönjük a türelmet a 30 esztendős Tatai Televíziónak, amely a nehéz körülmények között is vállalta és el tudta végezni a feladatait.

A pályázati finanszírozás eredményeképpen az archívum és a szerkesztőség újulhatott meg. A televízió által használt épületrészt leválasztották az Agostyáni úti irodaházról. Ez az elektromos és vízhálózatot is érintette, s ezen túl új, külön  bejáraton keresztül közelíthető meg a televízió szerkesztősége, amely energiatakarékos nyílászárókat kapott. A belső átalakításoknak köszönhetően elérhetővé vált a korábban külön épületszárnyban működő archívum. Ez a födém áttörésével és lépcső létrehozásával valósult meg. A Tatai Televízió 30 éves archívuma közel 8900 óra saját készítésű műsort tartalmaz, amely különböző adathordozókon található meg, s a beruházásnak köszönhetően mindenki számára elérhetővé vált. Az elektromos vezetékezés mellett a televíziós-műsorszolgáltatáshoz és az archívum használatához szükséges belső hálózatot is teljesen átépíttették.

Petzke Ferenc a Tatai Televízió főszerkesztője a fejlesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta: - A digitális történelemírás egy helyi televízió legnagyobb értéke, a mi esetünkben ez 30 év helyi eseményeinek rögzítését, archiválását jelenti. Ha valaki szeretne visszatekinteni az elmúlt évtizedek valamelyik eseményére, a Tatai Televízió archívumában megtalálhatja amit keres, és ez akár személyes, akár helytörténeti szempontból is rendkívüli jelentőséggel bír. Petzke Ferenc elmondta azt is, hogy a fejlesztés nyomán a modern környezetben egyszerűbbé válik a televíziós stáb hétköznapi gyakorlata, s bíznak abban, hogy további helyiségek is megújulhatnak majd. Ehhez a jövőben újabb pályázati lehetőségeket fognak keresni.

A projekt eredményeként a munkafeltételek tehát jelentősen javultak, megőrizve 10 főállású és 6 külsős munkatárs munkahelyét. Kiépítettek egy vizesblokkot, mely korábban nem volt, a többletforrásból egy étkező helyiség kialakítása, a vezérlő festése és ablakcseréje, a stúdió ablakainak gipszkartonozása, új munkaállomások és vágók kialakítása történt meg, valamint klimatizált fűtést és korszerű árnyékolástechnikát kapott a szerkesztőség.

Michl József polgármester a helyszínen úgy nyilatkozott: - Köszönjük a támogatást Bencsik János képviselő úrnak, a Megyei Önkormányzatnak, Popovics Györgynek, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökének, valamint a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak és a kivitelezőnek. A városvezető kiemelte: - Nagyon fontos része ennek a beruházásnak az, hogy a digitális archívum, az elmúlt évtizedek termése végre biztonságos körülmények között lehet.

A kivitelezési munkálatokat végző Fenyvesi és Társa Kft. rövid határidővel, kiváló minőségben végezte munkáját úgy, hogy közben a televízió folyamatos műsorszolgáltatói tevékenységét fenn tudta tartani. A megszépült helyszínen további sikeres munkát és jó egészséget kívánunk a Tatai Televízió minden munkatársának!