Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Továbbra is ingyenesen utazhatnak a védekezésben részt vevő egészségügyi, szociális és rendvédelmi dolgozók

Február 7. után is korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a helyi és helyközi közösségi közlekedésben is az egészségügyben foglalkoztatottak és a védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi hallgatók, szociális, rendvédelmi és közigazgatási dolgozók - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára február 5-én az MTI-vel.

 

Schanda Tamás hangsúlyozta, a kormány számára az élet és az egészség védelme az elsődleges, ezért a koronavírus-világjárvány következtében elrendelt veszélyhelyzetet és a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedéseket változatlanul fenntartja. Emlékeztetett, hogy a helyközi és helyi tömegközlekedési eszközöket november eleje óta vehetik igénybe menetjegy megvásárlása nélkül az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont orvosegyetemi hallgatók.

A kormány december 16-tól jelentősen kiterjesztette a kedvezményezettek körét: ha a vírus elleni védekezésben vesznek részt, ingyen utazhatnak a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozók, a közszolgálati tisztviselők és kormánytisztviselők, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók. A kedvezmény a személyazonosság igazolására alkalmas okmány és a munkáltató által kiállított igazolás felmutatásával vehető igénybe.

Schanda Tamás hozzátette, hogy ismét meghosszabbítják a lejáró okmányok, köztük az utazási kedvezmény igénybevételére jogosítók - például a diákigazolványok és az ezeket helyettesítő igazolások - érvényességét. Az ITM felhívta a közlekedési társaságok figyelmét, hogy a veszélyhelyzeti előírásokat változatlan formában alkalmazzák az ingyenesen és kedvezménnyel utazók esetében is.

(Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)