A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

TATA SZÍVE - Országos tervpályázat

Tata Város Önkormányzata országos építészeti tervpályázatot ír ki TATA SZÍVE elnevezéssel. A tervpályázat célja, hogy a tervezők nívós építészeti megfogalmazásban újragondolják a város központjában lévő Magyary Zoltán Művelődési Központ és az egykori rendelőintézet épületét, valamint a Várkanyarban elhelyezkedő közterületeket.

 

A pályázat során a Magyary Zoltán Művelődési Központ és a volt tatai rendelőintézet teljes belső és külső felújítására készíthetnek terveket a pályázók, beleértve a funkciók, a térkapcsolatok és a településképi megjelenésük átgondolását, a kor követelményeinek megfelelő, de a város jelentős történelmi múltjához és a tatai várhoz illeszkedő megfogalmazását. Emellett a tervpályázat kiemelt eleme az épületek környezetében lévő közterület teljes újraértelmezése is úgy, hogy a tataiak és az ide látogatók számára egyaránt központi funkciót betöltő városi közösségi tér alakuljon ki.

A kulturális fejlesztések előkészítéséhez és tervezéséhez szükséges források biztosításáról szóló 1747/2020. (XI. 11.) Korm. határozat alapján a magyar kormány biztosított forrást az önkormányzat számára annak érdekében, hogy a tervpályázat megvalósulhasson, és ezt követően a Magyary Zoltán Művelődési Központ felújításának és átalakításának tervei elkészülhessenek. Az épület és környezetének megújulása olyan jelentős léptékű változást jelent Tata életében, amely szükségessé teszi az építész szakma széleskörű bevonását, hiszen az elkészülő tervdokumentáció lesz az alapja a helyszín történeti városszövetbe való illesztésének és centrális elhelyezkedéséhez méltó átalakításának.

A mára korszerűtlenné vált tatai művelődési központ olyan szabadidőközponttá alakulna át, melyben a jelenlegi színházi funkción kívül további előadóterek, közösségi és klubhelyiségek, szabadidős tevékenységekre alkalmas terek, valamint egy multifunkcionális közösségi tér kapnak otthont. A volt rendelőintézet fő hasznosítási iránya az iroda és szálláshely funkció. Az épület  vár felől földszinti szárnyában jelenleg a Kuny Domokos Múzeum irodái helyezkednek el. Emellett kiállító térrel, étteremmel, információs recepcióval, szállás funkcióval bővülhet az épület azzal a céllal, hogy a városba érkező fiataloknak, családoknak megfizethető, igényes szállások igénybevételére adjon lehetőséget. Az épületek mellett a pályázat fontos része a művelődési ház, a rendelőintézet és a tatai vár által közrefogott közterület teljes újraértelmezése. A fejlesztés tervezésének előkészítése során megtartott forgalomszámlálás alapján a programot az önkormányzat úgy alakította ki, hogy a meglévő forgalmi irányok megmaradhassanak és biztosítható legyen az átközlekedés úgy, hogy a közlekedési útvonal az épületek „mögé” kerül.

A tervpályázat - komplexitásának és az átalakításra váró terület Tatán betöltött kiemelt szerepének köszönhetően - várhatóan komoly érdeklődést vált ki a hazai építészek körében. A bíráló bizottság tagjai ennek megfelelően olyan országosan  elismert szakemberek, akiknek tapasztalatai kiterjednek a tervezési munka minden részletére, szakterületére. A bíráló bizottságban szerepelnek többek között a megyei és az országos építész kamara illetve a Magyar Építőművész Szövetség vezetői, a megyei és városi főépítészek, valamint tájépítész, örökségvédelmi, muzeológiai, idegenforgalmi és forgalomszervezési szakember is.

Tata Város Önkormányzata az országos tervpályázat szakmai anyagát és a közbeszerzési felhívását 2021. február 26-án elkészítette, a pályázat a közbeszerzési értesítőben történő megjelenéssel válik hivatalossá – várhatóan március első hetében. Az önkormányzat a pályázók számára 2021 márciusában két alkalommal helyszíni szemlét tart, s lehetőséget biztosít az üzemeltetővel való szakmai konzultációra is. Az elektronikus formában feltöltött pályaművek benyújtásának határideje 2021. május 10. Az eredmények kihirdetése és a díjak átadása 2021. június 17-én lesz, ezt követően a díjazott pályaművek teljes körű bemutatásra kerülnek a tataiak és minden érdeklődő számára.